2022 Şubat Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, şubat ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Bakan Muş "İhracatımız geçtiğimiz Şubat'a göre yüzde 25 oranında arttı’’ ifadelerini kullandı.

2022 Şubat Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Rusya-Ukrayna arasında ki gerilime de değinen Bakan Muş açıklamasında; ‘’Karadeniz'i istikrarsızlığa sürükleyen Ukrayna-Rusya geriliminin en kısa sürede sona ermesini temenni ediyoruz. Ukrayna ile imzaladığımız serbest ticaret anlaşması ticari entegrasyonumuzun geldiği noktayı ortaya koyuyor. Hem Rusya ve hem de Ukrayna Türkiye için önemli ticaret partnerleridir, ticari bağlar her geçen gün kuvvetlenmektedir. Ticari bağlar uluslararası bağlar için hayati öneme sahiptir. Önümüzdeki dönemde de bölgemizde ve dünyada barışa katkı sunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz'‘ ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Muş’un açıklamasının devamı;

‘’Tüm zamanların en yüksek şubat ayı rakamı’’

İhracatımız geçtiğimiz Şubat'a göre yüzde 25 oranında arttı. Şubat ayında 20 milyar dolara ulaştı, tüm zamanların en yüksek şubat ayı rakamı oldu. İthalatımız 28,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaretimiz 36,4 artışla 48,1 milyar dolara yükselti.

Dış Ticaret açığında Yüzde 142 artış

Dış ticaret açığı Şubat'ta yıllık %142 artışla 8,1 milyar dolara yükseldi. Şubat ayında Ithalat enerji hariç 20,1 milyar dolar. İhracatçı firma sayımız yıllık bazda 5 binden fazla artış gösterdi. Oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya konulmuştur. Orta Vadeli Program hedefimizi 230,9 milyar doları aşarak 231,9 milyar dolara ulaştı.

‘’Türkiye G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmuştur’’

Ekonomi genelinde gördüğümüz başarılar doğru yolda yürüdüğümüzü gösteriyor. Mal ve hizmet ihracatında yaşanan %20,7 artışla net ihracatın büyümeye katkısı 4,8 puan olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisinde son 10 yılın en güçlü büyüme hızı yakalanmıştır. Yüksek performansla Türkiye G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmuştur. Sanayi üretimimiz yılda yüzde 14.4 oranında artış göstermiştir. Endekste 50'nin üzerindeki seviyeler büyüme sinyali olarak görülmektedir. Öncü göstergeler ekonomideki ivmenin devam ettiğini göstermektedir.