2019 Asgari Ücret Zammının Açıklanacağı Gün Belli Oldu

Son dakika haberi: Asgari ücret zammı için son görüşmenin tarihi belli oldu. 2019 yılı asgari ücret zammı bu tarihte belli olacak.

2019 Asgari Ücret Zammının Açıklanacağı Gün Belli Oldu

Son dakika haberi: Asgari ücretin belirleneceği gün belli oldu.

Asgari ücret komisyonu, geçtiğimiz Perşembe günü 3. toplantısını düzenledi. Düzenlenen toplantıdaki en önemli gelişme, Türkiye İstatistik Kurumu 'nun asgari ücret teklifleri oldu. TÜİK, 2019 yılında asgari ücretin ağır, orta ve hafif statü işler grupları altında sınıflandırılmasını ve ayrı şekilde asgari ücretin belirlenmesini istedi. 

Ağır-Orta ve Hafif statü işleri için ayrı ayrı önerilen asgari ücret rakamları çalışanları hangi maaş dilimine girdiği konusunda ayrıca merakta bıraktı. Detaylar için Tıklayın

TÜİK, sınıflandırdığı asgari ücret için şu talepleri iletti:

  • Ağır statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş,
  • Orta statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş,
  • Hafif statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENECEĞİ GÜN

Edinilen son dakika bilgilerine göre asgari ücrette 4. toplantı tarihi belli oldu. Asgari ücret bu son toplantıda belli olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun son toplantısı 27 Aralık 2018 Perşembe günü  gerçekleştirilecek.

TANSİYON YÜKSELDİ

TÜİK, asgari geçim tutarını yüzde 16 artırarak 2 bin 213 liraya çıkardı. İşçi kesimi ise yüzde 24,5'lere dayanan enflasyon rakamlarının üzerinde zam gelmesini istiyor.

MASADAKİ TALEPLER NELER?

Hükümetin teklifi: Kurum, bir işçinin asgari geçim tutarının 2 bin 213 lira olduğunu açıkladı. Geçen yıl bu tutarı 1.894 lira olarak belirleyen kurum, bu bedeli yüzde 16 artırmış oldu.

İşçi kesimini temsil eden DİSK'in talebi: Asgari ücret 2.800 lira olmalı. Belirlenen ücret, bir kişinin insanca yaşayabilmesine yetecek ücret olmalı.

İşveren kesimini temsil eden diğer sendika olan TÜRK-İŞ 'in talebi: Bizim kurumlarımız asgari geçim tutarının 2.383 lira olduğunu açıkladı. Enflasyon yüzde 24,5'e çıktı, ücretler eridi. Asgari ücrete önce gerçekleşen enflasyon yansıtılıp kayıplar giderilmeli. Ardından enflasyon ve refah payı konulmalı.

İşveren kesimini temsil eden TİSK 'in talebi şu şekilde: Asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon oranında zam yapılmasını istiyor. Hedef enflasyona göre zam yapılırsa asgari ücret 1859 TL olur.

Asgari ücret Perşembe günü belli olacak. Açıklama geldiği anda bildirimle haberdar olmak için Kamubulteni.com mobil uygulamasını aşağıdaki linklerden indirin.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN