Asgari Ücret Zammı İçin Sona Gelindi-İşte Masadaki Son Rakamlar

Asgari ücret görüşmelerinde sona gelindi. Son toplantı geçtiğimiz Perşembe günü yapıldı ve son bir toplantı kaldı. Bu hafta yapılacak son görüşme sonrası Cuma gününe kadar asgari ücret zam oranı açıklanacak. Peki masadaki son rakamlar neler?

Asgari Ücret Zammı İçin Sona Gelindi-İşte Masadaki Son Rakamlar

Asgari ücret için kritik toplantı geçtiğimiz gün yapıldı. 

Sona yaklaşılırken asgari ücret görüşmeleri de kızışmaya başladı. 2019 'un tamamında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplanan komisyon, 3. toplantısını tamamladı ve sıra son görüşmeye geldi. 

Önümüzdeki hafta yapılacak son görüşmenin ardından Cuma gününe kadar nihai karar açıklanacak ve 2019 yılında geöerli olacak asgari ücret tutarı belli olacak. 

Asgari ücretin 3'üncü toplantısında TÜİK, asgari ücrette temel olan 'bir kişi için asgari geçim bedelini' 2 bin 213 lira olarak açıkladı. TÜİK tarafından geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada ise bu tutar 1894 olarak açıklanmıştı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Asgari geçim tutarı, bizim belirlememizin tam 170 lira altında. Sendikamız araştırma birimi bir işçinin asgari geçim tutarının 2.383 lira olduğunu belirledi" diyerek açıklanan bu rakamın, normailn altında olduğunu söyledi.

HER YIL BU RAKAM AÇIKLANIYOR AMA...

Geçtiğimiz yıllara baktığımızda, TÜİK 'in her yıl asgari geçim tutarını açıkladığını, ancak asgari ücretin her yıl TÜİK'in 'asgari' diye açıkladığı rakamın altında kaldığı görülüyor.

2010 yılında bu rakam 796 TL olarak açıklanmış, ancak asgari ücret 577 TL seviyesine çıkarılmıştı. 2016 yılında ise bu tutar TÜİK tarafından 1600 TL olarak açıklanmış, ancak asgari ücret 1300 TL seviyesine getirilmişti. Asgari ücret ise bu tutara 1 yıl sonra getirilmişti. Bir başka deyişle asgari ücret, TÜİK'in 'asgari geçim tutarı' olarak açıkladığı rakamın yüzde 84,6'sına karşılık gelmiş oldu.

BUNA GÖRE ASGARİ ÜCRET 1872 TL OLUYOR

Buna göre bir hesaplama yapacak olursak asgari ücretin bin 872 TL 19 kuruş olması bekleniyor. 

ENFLASYON ETKİSİ

İşçi kesimini temsil eden sendikalar, yüzde 24,5'lere kadar yükselen enflasyona dikkatleri çekiyor. En az enflasyon oranında artış isteyen sendikalar,  "Bu ancak eriyen maaşı karşılayacak. Bunun üzerine hedef enflasyon ve refah payı eklenmeli" diyor. İşveren ise "İstihdam ve üretimin devamı için hedeflenen enflasyon kadar artış yapılmalı, devlet işvereni desteklemeli" diyor.

TALEPLER NELER?

TÜİK: Bir işçinin asgari geçim tutarının 2 bin 213 lira olduğunu açıkladı. Geçen yıl bu tutarı 1.894 lira olarak belirleyen kurum, bu bedeli yüzde 16 artırmış oldu.

DİSK: Asgari ücret 2.800 lira olmalı. Belirlenen ücret, bir kişinin insanca yaşayabilmesine yetecek ücret olmalı.

TÜRK-İŞ: Bizim kurumlarımız asgari geçim tutarının 2.383 lira olduğunu açıkladı. Enflasyon yüzde 24,5'e çıktı, ücretler eridi. Asgari ücrete önce gerçekleşen enflasyon yansıtılıp kayıplar giderilmeli. Ardından enf-lasyon ve refah payı konulmalı.

TİSK: Asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar, rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadele göz önüne alınmalı. İşverene asgari ücret desteği artırılarak devam ettirilmeli, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payı alınmamalı. İşverene destek de yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkarılmalı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA