UNICEF'den açıklama geldi: Gazze felaketin eşiğinde!

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, Gazze'deki çaresiz durum hakkında yaptığı açıklamada, "Temiz suya ve güvenli sanitasyona erişim, bir felakete dönüşme noktasına geldi. Temiz su sağlanmazsa, daha fazla insan susuzluktan veya su kaynaklı hastalıklardan muzdarip olacak" dedi.

UNICEF'den açıklama geldi: Gazze felaketin eşiğinde!

Acil Erişim Sorunu

UNICEF İcra Direktörü Russell, Gazze'de günde ortalama 420 çocuğun yaşamını yitirdiğini ya da yaralandığını vurgulayarak, "Üç haftanın sonunda, çocuklara karşı işlenen ağır ihlallerin etkisiyle yıkıcı istatistikler hızla artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze'de 8.300'den fazla Filistinli yaşamını yitirdi, bunların 3.400'ü çocuk. Ayrıca 6.300'den fazla çocuk yaralandı. Bu, Gazze'de her gün ortalama 420 çocuğun kaybedildiği veya yaralandığı anlamına geliyor. Bu rakam hepimizi derinden sarsmalı" dedi.

2023/10/23/savas-abd.jpeg

Altyapıda Yıkım

"Sivil altyapı da şiddetli saldırılara maruz kaldı. En az 221 okul ve 177 bin konut zarar gördü veya yıkıldı. Temiz su ve sanitasyon eksikliği, bir felakete dönüşmek üzere. Temiz suya acilen erişim sağlanmazsa, daha fazla insan su kaynaklı hastalıklardan etkilenecek veya yaşamını yitirecek" diye ekledi.

İki Tarafın Çocukları Travma Geçiriyor

Russell, İsrailli ve Filistinli çocukların saldırılarda travma yaşadığını ve bu travmanın ömür boyu sürebileceğini belirterek, "Bu duruma ek olarak, hem İsrail'deki hem de Filistin'deki çocuklar, sonuçları ömür boyu sürebilecek korkunç bir travma yaşamaktadır. Araştırmalar, şiddetin ve kaosun çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi engelleyebilecek toksik streslere neden olabileceğini göstermektedir. İhtiyaç sahibi tüm çocuklara ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz, ancak insani yardımın ulaştırılması, özellikle Gazze'de şu anda son derece zor. Bunun nedeni, hem Gazze'ye uygulanan mevcut kuşatma koşulları hem de personelimizin içinde bulunduğu son derece tehlikeli koşullardır" dedi.

Dünyayı Daha İyisini Yapmaya Davet Ediyoruz

Russell, konuşmasının sonunda tüm dünyaya seslenerek, 'daha iyisini yapma' çağrısında bulundu ve tüm çocukların barışı hak ettiğini vurguladı. Russell, “UNICEF yaklaşık 77 yıl önce İkinci Dünya Savaşı’nın küllerinden doğdu. Misyonumuza olan bağlılığımız hiçbir zaman sarsılmadı; her çocuğun haklarını savunuyoruz. Bu kâbusa yakalanan tüm çocuklar adına dünyayı daha iyisini yapmaya çağırıyoruz. İster bir müzik festivaline katılan gençler olsun, ister Gazze’de günlük yaşamlarını sürdüren çocuklar olsun, hepsi barışı hak ediyor. Çatışmaları çocuklar başlatmaz ve onları durduracak güçleri de yoktur. Onların hepimize ihtiyacı var” şeklinde konuştu