Trump Yaptırımları Onayladı (Caatsa maddeleri nedir , Dolar Ne Kadar Oldu?)

Beyaz Saray 'dan bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada Trump 'ın 2020 savunma bütçesini onayladığı bildirildi. avunma bütçesinde Türkiye 'ye yaptırım uygulanmasını öngören birçok madde var.

Trump Yaptırımları Onayladı (Caatsa maddeleri nedir , Dolar Ne Kadar Oldu?)

Skandal: Trump yaptırımları onayladı.

ABD Başkanı Donald Trump, gece TSİ 4,00 'da savunma bütçesini onayladı. 738 milyar dolarlık savunma bütçesini onaylanması ile birlikte Türkiye 'ye yaptırım uygulanmasını öngören maddeler de kabul edilmiş oldu. 

BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Beyaz Saray 'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada Trump 'ın savunma bütçesini imzaladığı ve söz konusu bütçenin yürülüğe girdiğine yer verildi. 

Söz konusu tasarının onaylanması ile birlikte Türkiye 'ye bir dizi yaptırım geliyor. Tasarıdaki maddelerde , Türkiye 'nin Rusya 'dan altığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle  F-35 savaş uçaklarının  teslim edilmeyeceği bildirildi. 

Yine S-400 alımı nedeniyle   ABD, Türkiye 'ye CAATSA yaptırımlarını uygulayacak.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

ABD 'nin CAATSA yaptırımları 12 maddeden oluşmaktadır. 

- ABD başkanı ABD Eximbank’ı, yaptırım uygulanan kişinin ülkeden mal ve hizmet ithal etmesiyle ilgili sigorta ve garanti edinimi ile kredi uzatımı konularında onay vermemesi için yönlendirebilir.

- ABD başkanı ABD hükümetine, yaptırım uygulanan kişinin ülkeden herhangi bir dayanıklı mal veya teknoloji ithal etmesine izin verecek lisans veya yetki belgesi vermemesi yönünüde direktif verebilir. Bu maddenin kapsamına askeri mühimmat ve nükleer bağlantılı malzemeler de giriyor.

- ABD başkanı, ABD’deki finans kurumlarına yaptırım uygulanan kişiye kredi vermeme yönünde direktif verebilir. Buna göre, yaptırım uygulanan kişi ABD’den toplamda en fazla 10 milyon dolar kredi kullanabilir.

- ABD başkanı, uluslararası finansal kuruluşlardaki (IMF, Dünya Bankası gibi) ABD’li üst düzey yöneticilere, yaptırım uygulanan kişiye kaynak aktarılmaması için görüş bildirmeleri veya bu kuruluşların, yaptırım uygulanacak kişinin faydasına olabilecek kredi verme kararlarına karşı oy kullanmaları yönünde direktif verebilir.

- Yaptırım uygulanan taraf finans kurumuysa, bu kurumun ABD piyasasındaki işlemleri kısıtlanırken, ABD devlet tahvillerine erişimi engelleniyor.

- ABD yönetimi yaptırım uygulanan kişiden mal ve hizmet tedarik etmeyi durdurabilir.

- ABD başkanı, ABD’nin yetki alanı dahilinde, yaptırım uygulanan kişinin faydasına olacak herhangi bir döviz alım-satım işlemi yapmasını engelleyebilir.

- ABD başkanı, ABD’nin yetki alanı dahilinde, yaptırım uygulanacak kişinin faydasına olacak bir ödeme veya kredi aktarımının finansal kuruluşlar arasında veya finansal kuruluşlar aracılığıyla ya da finansal kuruluşlara yapılmasını engelleyebilir.

- Yaptırım uygulanan kişinin ABD’de mülk edinmesi ve bir mülkle ilgili her türlü işlemi yapması engellenebilir.

- ABD başkanı, ABD’li bir kişi veya kurumun yaptırım uygulanan tarafa yatırım yapmasını veya her türlü tahvil ürünü almasını engelleyebilir.

- ABD başkanı, ABD Dışişleri Bakanlığı’na, kapsamı başkan tarafından belirlenmek üzere yaptırım uygulanan tarafla ilgili kişilere vize kısıtlaması getirmesi için direktif verebilir. Başkan ABD İçgüvenlik Bakanlığı’na bu kişilerin üşkden çıkarılması talimatını da verebilir.

- ABD başkanı, yaptırım uygulanan tarafın yöneticilerine ve yetkililerine bahsedilen yaptırımları uygulayabilir.

GÜNEY KIBRIS 'A SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRIYORLAR

Tasarının yürürlüğe girmesi ile birlikte , Güney Kıbrıs 'a uygulanan silah ambargosu da kalkıyor. 

TÜRK AKIMI VE KUZEY AKIMI-2 'YE YAPTIRIMLAR

Öte yandan maddelerde Türk Akımı ile Kuzey Akımı-2 yaptırımları ile ilgili "Bu yasanın kanunlaşmasından sonra 60 günde ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı'na danışarak, Kuzey Akımı-2 ve Türk Akım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili Kongre komitelerine sunacaktır" ifadelerine yer verildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BİZ DE YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ

Önceki gün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD 'nin yaptırımlarına misilleme uygulanacağını söyledi. CHP ise yaptığı açıklamada , bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan 'a tam destek vereceklerini söyledi. 

DOLAR KURU

Yaptırım kararı sonrası dolar kurunun ne kadar olduğu merak ediliyordu. Ancak yaptırımlar , ABD piyasalarının kapanmasının ardından yürürlüğe girdiği için dolar kuruna etkisi görülemiyor. 

Dolar kuru şu sıralar 5.93 TL seviyesinde seyrediyor. Yaptırımların dolara etkisi 23 Aralık 2019 günü belli olacak. Bildirimle haberdar olmak için mobil uygulamamızı indirin >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN