The Guardian'dan Skandal Haber: Erdoğan Seçildiği İçin Ekonomik Kriz Büyüyecek!

İngiliz The guardian gazetesi Türkiye'deki seçimler ve ekonomi ile ilgili bir haber yaptı. Haber ise Erdoğan'a gönül verenleri kızdırdı.

The Guardian'dan Skandal Haber: Erdoğan Seçildiği İçin Ekonomik Kriz Büyüyecek!

Çünkü Erdoğan'ın seçilmesinden sonra ekonomik krizin büyüyeceği ve derinleşeceği iddia edildi. İşte eleştirilen o haber:

Erdoğan ankette birinci olduktan sonra Türkiye'deki ekonomik krizin derinleşmesi bekleniyor.

Analistler, Erdoğan'ın zaferinin yüksek enflasyon ve liranın zaten tarihi düşük seviyeye yakın olduğu bir ortamda daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden korkuyor.

5472.webp

Analistler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda birinci olması ve partisinin yasama oylamasında meclis çoğunluğunu kazanmasının ardından Türkiye'deki ekonomik krizin daha da kötüleşmesini bekliyor .

Son yıllarda istikrarlı bir şekilde değer kaybeden Türk lirası, sadece bir yıl içinde değerinin yarıya inmesi de dahil, Pazar günkü oylamanın ardından sabah piyasaların açılmasıyla tarihi bir düşük seviyeye yaklaştı .

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı yarışında rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun %44,9'a kıyasla oyların %49,5'ini alarak zirveye çıkarak beklentileri alt üst etti. Adaylardan hiçbiri kesin olarak kazanmak için gereken %50 barajına ulaşamadığından, 28 Mayıs'ta ikinci tur oylama yapılacak.

Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi ile bir grup milliyetçi partiden oluşan iktidar ittifakı da parlamenter çoğunluğu sağlamak için yükseldi.

Faiz oranlarını yükseltmekten uzun vadeli kaçınma da dahil olmak üzere alışılmışın dışında ekonomi politikaları enflasyonun yükselmesine ve artan gıda ve diğer gıda fiyatlarına katkıda bulunmasına rağmen, yaşam maliyeti krizine ilişkin yaygın endişeler sandıklarda Erdoğan'a verilen desteği ortadan kaldırmadı.

Capital Economics'ten Liam Peach, "Muhalefetin zafer kazanması ve ortodoks politika oluşturmaya dönüş umutları uçup gitti" diye yazdı . "Bunun yerine, artık bir Erdoğan zaferinin Türkiye'de makroekonomik istikrarsızlığa yol açabileceğine dair çok gerçek bir risk var; buna ciddi bir para birimi krizi tehdidi ile bankacılık ve ülke borç pozisyonlarında daha ilerideki gerilimler de dahil."

Dünya Bankası'na göre Türkiye dünyanın 19. büyük ekonomisi. Türkiye'de son beş yıldır yaşanan ekonomik krizin, ekonomik büyümeyi “kredi patlaması ve talep canlandırmasıyla” destekleme çabalarının eşlik ettiği kaydedildi. Bloomberg ekonomistleri, Türk merkez bankasının Aralık 2021'den bu yana lirayı desteklemek için 177 milyar dolardan fazla harcadığını tahmin ediyor .

Enflasyonu mal ve hizmet sepeti üzerinden ölçen Türkiye Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 105,19'luk fiyat artışı kaydederek , fiyatların 2023 başına göre neredeyse üçte bir oranında arttığını sözlerine ekledi.

Geçen ay Kılıçdaroğlu: "Şimdi bir kilo soğan 30 lira, kalırsa 100 lira. ”

Erdoğan, artan gıda fiyatlarıyla ilgili endişeleri reddederek bir seçim mitinginde karşılık verdi. "Davamız büyük. Soğanı yumruğumuzla ezmeyi ve yemeyi biliyoruz. Bu ülkede [pahalı] soğan, patates, salatalık sorunu yok. Türkiye'deki sorunları zaten çözdük” dedi .

ABD'li kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin lirayı istikrara kavuşturma girişimlerinin neden olduğu azalan döviz rezervlerine işaret ederek, bir sonraki hükümetin zorlanacağı tahmininde bulundu.

Kim kazanırsa kazansın, bir sonraki hükümet bastırılmış döviz talebi ve lira üzerindeki baskı, geniş bir cari açık, azalan uluslararası rezervler ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen zorlu bir ekonomik zeminle karşı karşıya kalacak” denildi.

Türkiye'nin altı partili muhalefet koalisyonunun üyelerinin, Türk ekonomisine uluslararası güveni yeniden tesis etmek ve daha ortodoks ekonomi politikalarına geri dönmek için zaferi garantilemesi ihtimali giderek daha düşük bir ihtimal olarak görülüyordu.

İlk tur oylamadan önce konuşan milliyetçi İYİ Parti'den ekonomist Bilge Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik krizinin potansiyel olarak ülkenin on yıllardır katlandığı her şeyi geride bıraktığını söyledi.

"Türkiye şu anda yabancı sermayeden yoksun çünkü öngörülebilir değil, güvenilir değil... fiilen sıfır dolar kaldı, tüm pratik amaçlar için sıfır" dedi.