Sudan Kaosun Eşiğinde!

Sudan'da askeri ve paramiliter güçler arasındaki görüşmeler askıya alındı, ateşkes ihlalleri kaosu artırıyor. Sudan, istikrarsız bir döneme doğru sürükleniyor.

Sudan Kaosun Eşiğinde!

Sudan Ordusu, kuzeydoğu Afrika ülkesinin kontrolü için uzun süredir mücadele ettiği paramiliter bir güçle görüşmelere ara verdiğini duyurdu. Bu gelişme, Arabulucular Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan için bir darbe oldu ve Sudan'ı kaosun içine sürükledi.

Sudan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Nabil Abdalla, Hızlı Destek Güçleri'nin başkent Hartum'daki hastaneleri ve sivil altyapıyı işgal etmeye devam etmeleri nedeniyle insani ateşkesi sürekli olarak ihlal etmelerine tepki olarak bu adımı attıklarını ifade etti.

Nisan ayında General Abdel-Fattah Burhan liderliğindeki ordu ile General Mohammed Hamdan Dagalo komutasındaki RSF arasında başlayan çatışmalar sonucunda Sudan kaosa sürüklendi. Çatışmalar, Sudanlı Doktorlar Sendikası'na göre en az 866 sivilin ölümüne ve binlerce sivilin yaralanmasına yol açtı. Sağlık grubu, bu rakamın daha da yüksek olabileceğini belirtmişti.

Sözcü Abdalla, ordunun daha ileri adımları tartışmadan önce ABD-Suudi arabuluculuğundaki ateşkes şartlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak istediklerini belirtti. Ancak detaylı bilgi vermedi.

Her iki taraf da 21 Mayıs'ta insani yardımların ulaştırılması ve tahrip olan temel hizmetlerin yeniden tesis edilmesini sağlayan bir ateşkes anlaşması imzalamıştı. Taraflar ayrıca sivil altyapının ele geçirilmesinin durdurulması konusunda da anlaşmıştı.

Şu ana kadar ne Suudi Arabistan ne de Amerika Birleşik Devletleri konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Daha önce yedi kez ateşkes ilan edilmiş ancak bunların hepsi bir şekilde ihlal edilmişti.

RSF, ordu tarafından alınan bu kararı "Suudi-ABD girişimini koşulsuz olarak desteklediğini" belirterek yanıtladı.

İki üst düzey askeri yetkili de RSF'nin ihlallerini detaylandıran bir mektup gönderdiklerini söyledi. Şu anda askeri heyet Suudi Arabistan'da görüşmelerin yapıldığı yerde bulunuyor.

Yetkililer, bu kararın arabulucuların insani ateşkesin tam olarak uygulanmadan müzakerelerin bir sonraki aşamasına geçme çabalarından kaynaklandığını ifade etti. Bu aşamanın uzun vadeli bir ateşkesi ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için müzakerelere başlamayı içerdiği belirtildi.

Her iki üst düzey yetkili de isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Sudan hakkında artan endişelerin bir göstergesi olarak Çarşamba günü Güvenlik Konseyi'ne brifing vermek istedi. Guterres'in brifingi, BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes'in görevden alınmasını talep eden bir mektupla ilgiliydi. Mektupta Perthes'in çatışmaların alevlenmesine yardımcı olduğu ve "partizanlıkla" suçlandığı belirtiliyordu. Guterres, konsey üyelerine Perthes'in liderlik ettiği Sudan'daki BM siyasi misyonunun devam edip etmeyeceğine karar vermeleri gerektiğini söyledi.

Sudan'a destek sağlamak amacıyla 2020 yılında kurulan BM siyasi misyonu UNITAMS'ın görev süresi iki kez uzatıldı ve Cumartesi günü sona eriyor. Konseyin bu hafta UNITAMS'ın geleceği hakkında karar vermesi gerekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve diğer ülkeler Perthes'e destek verirken, Rusya Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Sudan'daki durumun istikrara kavuşturulması gerektiğini ve BM'nin nasıl etkili olabileceğine karar vermeden önce birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti.

Ordunun hamlesine yanıt olarak RSF'nin hava saldırılarına devam ettiği, insanların evlerini işgal etmeye ve mülklerine el koymaya devam ettiği bildirildi. Bölge sakinleri, Hartum ve komşu şehirlerde çatışmaların yaşandığını ve evlerinin yağmalandığını bildirdi.