Son Dakika: Venezuela'da Darbe Girişimi (Venezuela'da Neden Darbe Oluyor?)

Son dakika haberi: Venezuela 'dan gelen son dakika bilgisine göre bir grup askerin darbe girişiminde bulunduğu bildirildi.

Son Dakika: Venezuela'da Darbe Girişimi (Venezuela'da Neden Darbe Oluyor?)

Son dakika haberi: Venezuela 'da darbe girişimi.

Venezuela hükümeti tarafından yapılan son dakika açıklamasında, muhalefetle bağlantılı olan bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını dünya kamuoyuna  açıkladı.

ABD DESTEKÇİSİ DARBE ÇAĞRISI YAPTI

Venezuela ’da kendisini devlet başkanı ilan eden ve Amerika Birleşik Devletleri yanlısı Juan Guaido, orduya darbe çağrısı yaptı. Guaido’nun çevresinde kendisine destek veren üniformalılar da vardı.

VENEZUELA-ABD GERİLİMİ

Venezuela ile ABD, Soğuk Savaş döneminde ve 1990’larda sıcak ilişkilere sahipti. Hugo Chavez’in Venezuela Devlet Başkanı olmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilme yaşandı.

Dönemin Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Küba'ya petrol satılması, İran ile iyi ilişkiler kurması, Rusya'dan silah alınması, enerji ve telekomünikasyon şirketlerinin kamulaştırılması gibi politikalarıyla ABD yönetimlerinin tepkisini çekti.

Chavez, ölümünden önce kendisinin yerine Maduro’yu aday gösterirken seçimleri kazanarak Chavez’in yerine geçen Maduro'nun döneminde de ABD ile ilişkiler gergin bir seyir izledi.

MADURO GELİNCE  NE OLDU?

2011’de kanser teşhisi konan Chavez’in sağlık durumu gittikçe kötüleşirken Chavez kendisinin yerine aday olarak Nicolas Maduro’yu gösterdi.

Chavez'in 2013'te hayatını kaybetmesinden sonra Nisan 2013'te yapılan seçimlerde, eski liderin kendine özgü sosyalist devrimini devam ettireceği sözünü veren Maduro, oyların yüzde 50,8'ini alarak yeni devlet başkanı oldu.

Maduro, Mayıs 2018'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerini de yüzde 68 oy alarak kazandı.

OLAYLAR NASIL BAŞLADI?

Nicolas Maduro'nun devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından sonra 2014'te Venezuela’nın batısındaki Tachira ve Merida eyaletlerinde güvenlik sorunları gerekçesiyle protesto gösterileri başladı. Gösteriler kısa sürede başkent Caracas'a sıçradı.

Söz konusu gösterilere muhalefet partileri de destek verirken protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüştü.

Muhalefeti darbe teşebbüsüyle suçlayan hükümet güçleri ise göstericilere müdahale etti. Olaylarda 28 kişi öldü.

Ülkedeki ekonomik durumu gerekçe gösteren muhalefet Eylül 2016'da da gösteriler düzenledi. Maduro'yu ekonomik krizden sorumlu tutan göstericiler devlet başkanının görevi bırakmasını istedi.

Venezuela, 2017'nin nisan ve haziran aylarında da gösterilere sahne oldu. Erken seçim isteyen göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

EKONOMİK KRİZ

Venezuela ekonomisi, özellikle 2014'ten itibaren petrol fiyatlarının gerilemesiyle sıkıntıya girerken ihracat gelirinin yüzde 95'ini petrol satışlarından elde eden Venezuela, petrol gelirlerinin düşmesiyle ithalatta da sıkıntıya düştü.

Yaşanan süreçte mal kıtlığı nedeniyle fiyatlarda yükselmeler yaşandı. Yüksek enflasyonun yaşandığı Venezuela’da para birimi bolivar aşırı değer kaybına uğradı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA