Son Dakika: İşte ABD'nin Türkiye Yaptırımları (CAATSA Nedir İşte Maddeleri)

Son dakika haberi: Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını ön gören tasarı önceki gün ABD Senatosu'ndan geçti. Senatodan geçmesi sonrası tasarı Trump'a imza için gönderildi. Peki hangi yaptırımlar var?

Son Dakika: İşte ABD'nin Türkiye Yaptırımları (CAATSA Nedir İşte Maddeleri)

Son dakika : Türkiye'ye yaptırım maddeleri.

ABD Senatosu önceki gün skandal bir karara imza attı. Temsilciler Meclisi'nden geçen savunma bütçesi, dün Senato'dan da da geçti ve son söz Trump'a geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın da onaylaması durumunda söz konusu düzenleme hayata geçecek ve Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarının 5 tanesinin uygulanmasının önü açılacak. 

CAATSA NEDİR?

Amerika, kendi çıkarlarına uymayan ülkelere yaptırımlar uygulamak için CAATSA adını verdiği bir liste hazırladı ve ülkelere bu yaptırımları uyguluyor. Uzun adı, ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası olan CAATSA 'da Rusya, İran Kuzey Kore ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. 

S400'LER

NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle uygulanacağı açıklanan yaptırımların 5 tanesinin düşünüldüğü iddia edildi. Obama döneminde Patriot hava savunma sistemi satın almamıza rağmen vermeyen Amerika, S400'lerin satın alınması sonrası 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi.

Söz konusu mallar da doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imla edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanları şeklinde sıralandı. 

YAPTIRIMLAR NASIL KALKACAK?

Söz konusu düzenlemeye yaptırımların aşağıdaki şartlar dahilinde kaldırılabileceğine yer verildi: "Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

15 GÜN İÇİNDE...

Söz konusu tasarının önümüzdeki günlerde Trump tarafından onaylanması bekleniyor. Onaylanması sonrası 15 gün içinde Türk şirketlerin yerine F35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması talep edildi.

CAATSA MADDELERİ NEDİR?

12 maddeden oluşan yaptırımların tamamı şu şekilde:

  1. Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ABD İhracat-İthalat Bankaları kredi desteği verilmemesi,
  2. ABD’nin mal ve hizmet ihracatını durdurması,
  3. ABD mali kurumlarından büyük miktarda kredi tedarik edilememesi. 12 aylık bir süre içinde toplamı 10 milyon doları bulan kredilerin tedarik edilmesinin yasaklanması,
  4. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası mali kurumlardan kredilerin bloke edilmesi
  5. ABD hükümeti fonlarına sahip olan ya da ABD’nin doğrudan iş yaptığı mali kurumlara yaptırım uygulanması,
  6. Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlarla ABD mal ve hizmetlerine ilişkin sözleşme yapılmaması,
  7. Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
  8. ABD’nin yetki alanına giren banka ödemeleri ve para transferlerinin yaptırım kapsamına alınması,
  9. Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul edinmesiyle ilgili işlemlerin yasaklanması,
  10. ABD’deki kişi ve kurumların yaptırım uygulanan kişi ve kurumlarla sermaye veya borç alışverişi ya da yatırım yapmasının yasaklanması,
  11. Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla bağlantılı kurumsal yetkililere vize yasağı getirilmesi,
  12. Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların üst düzey görevlilerine yaptırım uygulanması.

Söz konusu tasarıda 12 yaptırımın 5'inin uygulanacağı belirtildi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA