Skandal Karar Geldi: ABD'nin Hangi Yaptırımları Uygulayacağı Açıklandı

ABD'nin yaptırım açıklamasının ardından detaylar belli oldu. Hangi konularda yaptırım uygulanacağı konusunda açıklama geldi. İşte skandal karar.

Skandal Karar Geldi: ABD'nin Hangi Yaptırımları Uygulayacağı Açıklandı

ABD'nin yaptırımlarının detayları belli oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nden bir son dakika açıklaması geldi. Gelen skandal açıklamada S400 hava savunma sisteminin Rusya'dan alınması nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanması kararının alındığına yer verildi. Washington Post'un son dakika olarak geçtiği habere göre ABD'nin yaptırımlarının savunma sanayisine uygulanacağına yer verildi. 

30 GÜN

Kongre'nin geçen hafta, yaptırımların 30 gün içinde uygulanmasını emreden bir hüküm içeren savunma finansmanı tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etmesinden sonra yaptırım açıklaması bugün geldi. 

YAPTIRIMLAR YASANIN İZİN VERDİĞİNDEN DAHA AZ: İŞTE YAPTIRIMLAR

Yaptırımlar, yasanın izin verdiğinden daha az olmasına rağmen, ABD'nin tüm ihracat lisanslarının ve Türkiye'nin Savunma Sanayii Başkanlığı'na verilme yetkilerinin yasaklanmasını ve kuruluşun başkanı ve diğer üç üst düzey yetkiliye karşı varlıkların dondurulmasını ve vize kısıtlamalarını içeriyor.

TRUMP ENGELLİYORDU

Cumhuriyetçi ve Demokrat Partilerinin milletvekilleri, hükümeti, Türkiye'nin 2019'da 2,5 milyar dolarlık sistemi satın almasının ardından yaptırımları uygulamamakla eleştirdiler, bazıları ise Başkan Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkisi nedeniyle suçlandı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada, “ABD, S-400 sistemini satın almasının ABD askeri teknolojisinin ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağını ve önemli miktarda fon sağlayacağını Türkiye'ye en üst düzeyde ve birçok kez açıkça ifade etti. Rusya'nın savunma sektörüne. "

İSMAİL DEMİR'DEN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir yaptığı açıklamada yaptırım kararına tepki gösterdi ve "Cumhurbaşkanımız @RTErdogan’ın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlılıyız. Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan her hangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiç bir şekilde engelleyemeyecektir." dedi.