Sıcaklar dalga dalga geliyor! Ekim ayı için yakıcı sıcaklar tekrar geliyor işte o haber

Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık, şimdiye kadarki en sıcak eylül ayını yaşadı. Ekim'de de kıtanın bazı bölgelerinde sıcak dalgası yaşanması bekleniyor.

Sıcaklar dalga dalga geliyor! Ekim ayı için yakıcı sıcaklar tekrar geliyor işte o haber

Avrupa'da Tarihi Sıcaklık Rekoru: Eylül Ayında Sıcaklık Anomalisi

Avrupa kıtasındaki ülkeler geçen ay, tarihteki en sıcak eylül ayını yaşadı. Bu olağanüstü sıcaklık artışı, çeşitli ülkelerde kaydedilen rekor seviyelerde gerçekleşti. Mevsim normallerinin üzerinde sıcak hava dalgası, ekim ayında da etkisini sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor.

Rekor Sıcaklıkların Gölgesindeki Avrupa

Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık gibi Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde geçen ay mevsim normallerinin ortalama 3,6°C üzerinde sıcaklıklar yaşandı. Fransız hava durumu servisi Meteo-France, ölçümlerin başladığı 1900 yılından bu yana en sıcak eylül ayını kaydederek ortalama sıcaklığı 21,5°C olarak bildirdi. Bu değer, 1991-2020 normalinin tam 3,6°C üzerinde bulunuyor ve Temmuz ve Ağustos aylarının ortalaması olan 21,1°C'yi de geçiyor.

2023/07/04/bayramda-hava-nasil-olacak.webp

Eylül Ayının Sıcaklık Rekorları

Avusturya'da eylül sıcak hava dalgası uyarıları ilk kez yayınlandı. Viyana'nın merkez batı bölgesi, ayın başlarında 38,8°C'yi kaydederek ülkenin tarihi en yüksek eylül sıcaklığını yaşadı.

Almanya da benzer bir tabloyla karşı karşıya kaldı. Eylül ayında ortalama sıcaklık 17,2°C olarak kaydedildi, bu da 1961-1990 ortalamasının neredeyse 4°C üzerinde bir değerdir. Alman Hava Durumu Servisi'nin (DWD) iklim ve çevre bölümü başkanı Tobias Fuchs, "Almanya'da bu yılın rekor eylül ayındaki olağanüstü sıcaklıklar, iklim değişikliğinin ortasında olduğumuzun bir başka kanıtı" dedi.

Polonya'da da sıcaklıklar ortalamanın 3,6°C üzerindeydi ve kayıtların tutulmaya başlandığı yüzyıldan bu yana eylül ayındaki en yüksek sıcaklığı yaşandı.