Rusya'daki Görüşmeden Ateşkes Çıktı: Azerbaycan Ermenistan Ateşkesinin Detayları Belli Oldu

Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden savaş nedeniyle Rusya 'da bir görüşme oldu. Görüşmeden ateşkes çıktı.

Rusya'daki Görüşmeden Ateşkes Çıktı: Azerbaycan Ermenistan Ateşkesinin Detayları Belli Oldu

Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes.

Gece saatlerinde Rusya 'da Azerbaycan ile Ermenistan bir araya geldi. Savaş halinde olan iki ülkenin bir araya gelmesinin ardındna bir açıklama geldi. Gece yarısı gelen açıklamada ateşkes kararının alındığı ve kararın bugün 12 'den itibaren geçerli olacağına yer verildi. 

ESİR VE CENAZE DEĞİŞİMİ İÇİN

İki ülke arasında, Rusya 'da gerçekleşen görüşme sonrası Dağlık Karabağ 'daki cenazelerin ve esirlerin değişimi için anlaşma sağlandığı ve ateşkesin bugün başlayacağına yer verildi. 

Rusya'nın başkenti Moskova 'da gerçekleşen görüşmeye  Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri bakanları katıldı.  Bu isimlerin yanı sıra toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katıldı. 

 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan 'un katıldığı toplantıdan ateşkes çıktı. 

10 SAAT GÖRÜŞTÜLER

Rusya Dışişleri Bakanlığında 10 saatten fazla devam eden toplantı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak açıklamayı dünya kamuoyuna duyurdu. 

Lavrov yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"10 Ekim 2020'de (bugün) saat 12.00'dan itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi."

AYRINTILAR

Lavrov, ateşkes ile ilgili yaptığı açıklamada, ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışılacağını söyledi ve  Azerbaycan ile Ermenistan'ın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla meselenin çözümü prensipleri temelinde, erken barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlayacağını ifade etti. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA