RTÜK yine olay yarattı! O kanala büyük ceza geldi! Programı resmen durdurdu seyirci isyan bayrağını çekti..

RTÜK, Ankara’daki saldırıyla ilgili Ayşegül Arslan ve Altın Portakal hakkında Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV’ye üst sınırdan idari para ve beş kez program durdurma cezası verdi.

RTÜK yine olay yarattı! O kanala büyük ceza geldi! Programı resmen durdurdu seyirci isyan bayrağını çekti..

RTÜK Kararları: Halk TV'ye Verilen Cezalar ve Ezel Akay'ın Altın Portakal Yorumu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son haftalık değerlendirme toplantısında gazeteci Ayşenur Arslan'ın Halk TV'deki açıklamalarını inceledi. Bu değerlendirmeler sonucunda RTÜK, Halk TV'ye çeşitli yaptırımlar uyguladı. İşte bu kararlar ve ayrıca Ezel Akay'ın Altın Portakal yorumunun da gerekçesi.

rtuk.jpg

Ayşenur Arslan'ın İfadesi ve RTÜK Kararı

Gazeteci Ayşenur Arslan, Halk TV'de yaptığı programda Ankara'daki bombalı saldırıya ilişkin bazı ifadelerde bulundu. RTÜK, bu ifadelerin "yayıncılık ilkelerine aykırı" olduğunu değerlendirdi. Arslan'ın saldırıya ilişkin yaptığı açıklamaların, 6112 sayılı Kanun'un "Yayıncılık hizmetleri, terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunamaz" hükmünü ihlal ettiği kanaatine vardı.

RTÜK, bu ihlalin sonucunda Halk TV'ye üst sınırdan para cezası verdi ve ayrıca beş kez program durdurma yaptırımı uyguladı. Bu kararlar, Arslan'ın sözlerinin toplumun huzurunu bozabileceği ve terörün amaçlarına hizmet edebileceği endişesiyle alındı.

Ezel Akay'ın Altın Portakal Yorumu

RTÜK'ün gündeminde aynı zamanda Halk TV'nin "Haber Masası" programına ilişkin uzman raporu vardı. Programın konuğu olan oyuncu Ezel Akay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Kanun Hükmü' belgeseli gerekçesiyle 60. Altın Portakal Film Festivali'nden desteğini çekmesini değerlendirdi. Akay, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Akay, "Bu ülke çok uzun yıllardır düşünce sahibi yazarlarını, gazetecilerini öldürmüş, işkence etmiş, mahkûm etmiş bir geleneğe sahip. Bu geleneğin tamamen ortadan kalkması, başkasının hayatına kastetmeyen bütün düşüncelerin özgürce söylenebilmesi gerekir. Ben bunu talep ediyorum" şeklinde konuştu.

RTÜK, Akay'ın bu açıklamalarını 'yasa ihlali' olarak değerlendirdi. Akay'ın ifadelerinin, toplumun huzurunu bozabileceği ve yasalara aykırı olduğu görüşünü benimsedi.