Mars'ta Tarihi An: En Büyük Deprem 6 Saat Sürdü!
Mars etrafında dönen uyduların verilerine göre Mars'ta 6 saat süren 4.7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti ve bu şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük sismik olay.
Mars'ta Kaydedilen En Büyük Depremin Detayları
Mars Yüzeyindeki Büyük Sismik Olayın Ardındaki Gizem
Mars etrafında dönen uyduların verilerine göre Mars'ta 6 saat süren 4.7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti ve bu şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük sismik olay. Mars'ın derinliklerindeki gizemler, bilim insanları tarafından mercek altına alınıyor.
Tektonik Hareketlerin İzleri
Mars etrafında dönen uyduların verilerini inceleyen bilim insanları, Kızıl Gezegen'de şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük depremi kaydettiklerini açıkladı. Bu 6 saat süren 4.7 büyüklüğündeki depremin temel nedeni olarak tektonik hareketler gösteriliyor. Başlangıçta bir meteor çarpması tarafından neden olduğu düşünülen büyük titreşimlerin, şimdi yüzeyin altındaki tektonik faaliyetler nedeniyle olduğu anlaşıldı.
Mars'ın Geleceği: Starship'in Rolü
NASA ve SpaceX gibi devlet ve özel uzay organizasyonları, Mars'ı kolonileştirmek için insanları göndermeyi hedefliyor. Ancak, bunun mümkün olabilmesi için gezegenle ilgili anlamamız gereken hala çok şey var. Bunun önemli bir parçası da güvenli iniş ve yaşam bölgelerini belirlemek.
Projede çalışan bilim insanları, depreme ilişkin analizlerin insanların güvenli bir şekilde inip yaşayabilecekleri bölgeleri anlamalarına yardımcı olabileceğini ve hangi bölgelerden kaçınmaları gerektiğini göstereceğini düşünüyor.
Uluslararası İş Birliği ile Aydınlatılan Olay
'S1222a' adı verilen depremin kaynağına yönelik arayış, 4 Mayıs 2022'de olayın NASA'nın InSight aracı tarafından kaydedilmesi ile başladı. Kızıl Gezegen etrafında dönen tüm uyduların ilk kez tek bir projede işbirliği yaptığı araştırmada önce çarpma kraterinin doğrulanması için uğraşıldı. Araştırmanın liderliğini üstlenen Oxford Üniversitesi ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA), Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA) ve diğer katkıda bulunanlar dahil olmak üzere hiçbir ekip bir çarpma krateri veya meteor etkisi saptayamadı.
Araştırma lideri Dr. Benjamin Fernando, "Hala Mars'ın günümüzde aktif bir levha tektoniğine sahip olmadığını düşünüyoruz, bu nedenle bu olayın muhtemelen Mars'ın kabuğunda biriken stresin serbest bırakılmasından kaynaklandığını düşünüyoruz." dedi ve ekledi:
"Bu stresler, gezegenin farklı bölgelerinin farklı hızlarda soğuması ve küçülmesi de dahil olmak üzere milyarlarca yıl süren evrimin bir sonucu."
Sismik Aktivitenin Sırları
Araştırmacılar, neden bazı bölgelerin diğerlerinden daha fazla strese sahip olduğunu henüz tam olarak anlamasalar da, topladıkları bilgilerin "Mars'ta insanların yaşamasının güvenli olacağı ve nereden kaçınılması gerektiği" konusunda insanlı görevlerde yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Mars'ın daha önce düşünüldüğünden çok daha fazla sismik aktiviteye sahip olduğu belirtiliyor.
Michigan Teknoloji Üniversitesi'ne göre, Dünya üzerinde 2.5 ila 5.4 büyüklüğündeki depremler yılda yaklaşık yarım milyon kez meydana geliyor ve genellikle insanlar tarafından hissediliyorlar ancak genelde küçük hasarlara neden oluyorlar. Mars'ta bu büyüklükteki bir depremin insan yapısı oluşumlara nasıl bir zarar verebileceği hesaplanıyor.