Kritik isim tutuklandı

Kazakistan’da günlerdir yaşanan karışık ve gerilim yavaş yavaş kontrol altına alınmaya başladı. Çok sayıda kişi göz altına alınken dikkat çeken bir isimde tutuklandı.

Kritik isim tutuklandı

Kazakistan’da LPG fiyatlarının artmasıyla beraber başlayan karışıklıklar ülkede büyük kargaşaya neden olmuştu. Birçok hükümet binasına saldırılmış hem güvenlik güçlerinden hem de göstericilerden öldürülenler olmuştu. Son olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev’in orduya ‘’teröristleri gördüğünüz yerde vurun” emriyle gösteriler yavaş yavaş kontrol altına alınmaya başlandı. Ülkedeki hasar ve zararın boyutları da gün yüzüne çıkmaya başladı. İtfaiye ekipleri ve güvenlik güçleri çalışmalar başladı.

Çok sayıda ölü var

Yerel haberler göre gösteriler sırasında çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtildi. Özellikle Cumhurbaşkanı Tokayev’in “teröristleri gördüğünüz yerde vurun” emriyle çok sayıda göstericinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Yerel basına göre 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybederken 748 yaralı bulunmakta.

Gözaltı sayısı artıyor

Kazakistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, operasyonlarda komşu ülke vatandaşları da dahil olmak üzere gözaltına alınanların sayısının 4 bin 266’ya yükseldiği bildirildi. Yalnızca Almatı bölgesine bağlı köylerden birinde 100'den fazla kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. Ayrıca Jambıl bölgesindeki bir yerleşim yerinde silah deposu (birkaç silah ve tabanca) bulunduğu aktarıldı.

Cezaevine saldırı düzenlendi

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, Taldıkorgan kentinde silahlı bir grubun cezaevine silahlı saldırı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, 15 kişilik bir grubun cezaevini ele geçirme girişiminde bulunduğu, güvenlik güçlerinin karşılık vermesi sonucu grubun 3 üyesinin öldürüldüğü, diğerlerinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı. Çıkan çatışmada 1 polisin hayatını kaybettiği, 2 polisin de yaralandığı aktarıldı.

Karim Masimov vatana ihanet suçundan tutuklandı

Eski İç İstihbarat Teşkilat Başkanı Karim Masimov vatana ihanet suçlamasıyla tutuklandı. Ulusal Güvenlik Komitesi (KNB) yaptığı açıklamada, eski başkanı Karim Masimov'un vatana ihanet suçlamalarıyla ilgili soruşturma sonrası gözaltına alındığını açıkladı. Masimov geçici bir gözaltı merkezine yerleştirildi. Masimov, Almatı’daki protestocuların hükümet binalarına saldırmaları üzerine görevinden alınmıştı.