Kızılay'dan BM Güvenlik Konseyi'ne Acil Çağrı: İnsani Yardım Koridoru İhtiyacı!

Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay Etimesgut Yerleşkesi'nde Kızılay Haftası Sokağı'nın açılışına katıldı. Yılmaz, geçtiğimiz hafta Mısır'da, Gazze'ye yardımların ulaştırılması konusunda görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Dünyanın dört bir yanından Gazze'ye yardım eli uzatmak isteyen milyonlarca insan olduğunu belirten Yılmaz, "Herkes, bu yardımların Gazze'ye erişmesi gerektiği konusunda hemfikir.

Kızılay'dan BM Güvenlik Konseyi'ne Acil Çağrı: İnsani Yardım Koridoru İhtiyacı!

Ancak Refah Kapısı'ndan giren TIR sayısı maalesef en fazla 20'yi buluyor. Bu sayı, normal şartlarda ticari TIR'larla beraber sayıldığında 400'e ulaşıyor. İnsani malzemeler açısından ise minimumda 100 TIR'ın Gazze için gerekliliğini biliyoruz. Bu noktada, bize çok güçlü bir şekilde iletilen 'Lütfen bunu dünyaya duyurun, siz güçlü bir ülkesiniz, daha fazla baskı yapın ve oraya yardımların girmesi, insani koridorun açılması noktasında bütün dünyaya sesimizi duyurun' talepleri geldi" şeklinde konuştu.

İnsani Yardım Alanlarına Destek Şart!

Mısır Kızılay'ı, Filistin Kızılay'ı ve Gazze'deki yerel personel ile birlikte ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Ancak yardım toplamak yeterli değil. Yardımların oraya ulaştırılabilmesi için mutlaka ve mutlaka insani yardım koridorunun açılması gerekiyor. Çünkü damla damla gönderilen yardımların oraya yeterli gelmediğini biliyoruz. İnsani yardım alanlarının bombalanmaması gerekiyor. Maalesef geçtiğimiz günlerde Filistin Kızılayı'na yardım ederek inşa ettiğimiz insani lojistik deposu bombalandı ve ciddi hasar gördü. Hastaneler, ibadethaneler, okullar ve insani yardım alanları bombalanıyor. Bunu hiçbirimizin kabul etmesi mümkün değil. Bu konuda sesimizi son derece yüksek bir şekilde yükseltmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'ne Çağrı: İnsani Yardım Koridoru Açılmalı!

Kızılay olarak BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin büyükelçiliklerine mektup yazdıklarını belirten Yılmaz, "Bu mektupta şunu ifade ettik: 'İnsani hukukun, hukukun üstünlüğünün ve insan onurunun korunmasında tarihi yük sizin omuzlarınızda. Sizin mutlaka güvenlik konseyi kararı alarak bu 5 ülke olarak; insani yardım koridorunun açılması, insanların öldürülmemesi, sivillere saldırılmaması noktasında bir karar almanız ve bu trajediye son vermeniz gerekiyor' dedik. Mektuplarımızı gönderdik. Hem Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile insani diplomasi alanındaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu.

Depo Hasar Gördü: Acil Yardıma İhtiyaç Var!

Yılmaz, İsrail tarafından vurulan depoların ciddi şekilde zarar gördüğünü de belirterek, "Bu depo şu an kullanılamaz durumda. Ancak depo konusunda AFAD ya da Türk Kızılayı'nın deposu gibi bazı haberler çıktı. Bu doğru değil. Biz Türk Kızılayı olarak o deponun yapımına yardımcı olduk ve Filistin Kızılay'ına devrettik. Orada insani yardım malzemeleri bulunuyordu. Lojistik deposunun vurulması, insani yardım lojistiğinin de sekteye uğraması anlamına geliyor. Bu durum son derece kritik" şeklinde konuştu.