İtalya'da Koronavirüs Paniği Büyüyor! Emekli Doktorlar Göreve Çağrıldı

İtalyan yetkililer Lombardiye bölgesinde yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle  hastalara sağlık hizmetinin aksamaması amacıyla emekli doktorları göreve çağırmanın yanı sıra hemşirelik öğrencilerinin mezuniyeti sürecini hızlandırma gibi önlemlere başvurdu.

İtalya'da Koronavirüs Paniği Büyüyor! Emekli Doktorlar Göreve Çağrıldı

Koronavirüs salgını kuzey İtalya'daki sağlık sistemini iyiden iyiye zorlamaya başladı. Ülkede koronavirüs nedeniyle ölümlerin artması, vaka sayısındaki büyük yükselişin ardından İtalyan yetkililer Lombardiya bölgesinde yenitip koronavirüs bulaşan hastalara sağlık hizmeti sunulması için emekli doktorların da aralarında yer aldığı çok sayıda sağlık personelini göreve davet ederken, üniversitelerde hemşirelik okuyan öğrencilerin de mezuniyet sürecinde hızlandırmaya gidildi. Türkiye'deki önlemler de arttırılıyor Ülkemizde henüz koronavirüs vakasına rastlanılmasa da önlemlerin arttırıldığı görülüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'de henüz koronavirüs vakasına rastlanılmadığını fakat bu Türkiye'de koronavirüs olmadığı anlamına gelmediğini, hastalığı taşıyan fakan bunun farkında olmayan kişiler olabileceğini söyleyen Sağlık Bakanı Koca, salgının bulunduğu bölgelere seyahat edenlerin her türlü ihtimale karşı kalabalık ortamlara girmemesi gerektiğini söyledi. Bakan Koca'nın bugün yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde: 

Çevremizde birçok ülkede korona enfeksiyonun görüldüğünü biliyoruz. Özellikle İran’da bu sayıların giderek arttığını biliyoruz. Sınırda tedbirlerimizi daha yoğun uyguluyoruz. Biz özellikle sınırda gelmek isteyen vatandaşlarımız muayeneleri yapılarak, bir hastalık bulgusu varsa hastanede takibi ve testleri yapıldıktan sonra nasıl bir algoritma ile gönderileceği sağlık çalışanlarımız tarafından biliniyor. Herhangi bir bulgusu yoksa biz mümkün mertebe 14 güne tamamladıktan sonra süreci bitirmek istiyoruz. Bizim ülke içindeki vatandaşımızı da korumak anlamında bu süreci hassasiyetle götürmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ve sınırlarımızı etrafımızdaki ülkeleri kuşattığını biliyoruz.

Kapımızda bir salgın olduğunu biliyoruz. Belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir. Dün, önceki gün veya 14 gün itibariyle bölgede olup ülkeye giriş yapmış vatandaşımız da var. Bu beş ülke özellikle olmak kaydıyla yurt dışında seyahat etmiş olan kişilerin kalabalık ortamlara girmemelerini ve mümkün mertebe son 14 gün günlerini evde geçirmelerini önemsiyoruz. Genelde seyahat edenlerin gençler olduğunu biliyoruz. Risk oluşturmayabilir o kişilerle ilgili. Fakat bu seyahat etmiş kişilerin bulaştırıcılığının yüksek olduğunu ve mümkün mertebe ev ortamında 14 gününü tamamlamalarını, temas halinde olanların da riayet etmelerini ve insanlarla yakın temas içinde olmamalarını özellikle istiyoruz. Karantina olarak gördüğümüz ülkeden gelmiş olanların 14 gün kalabalık ortamlara girmemelerini, herhangi bir bulgusu olduğunda, ateş gibi, öksürük gibi olduğunda maskesini takarak müracaat etmelerini önemsiyoruz.