İsveç'ten Sürpriz Karar: NATO'ya Katılım Görüşmeleri Erteledi!

İSVEÇ'in NATO'ya katılımının tartışıldığı dışişleri komisyonu toplantısı, konunun netleşmemesi ve görüşmelerin yeterince olgunlaşmaması nedeniyle ertelendi. Bu oylama, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda gerçekleştirildi.

İsveç'ten Sürpriz Karar: NATO'ya Katılım Görüşmeleri Erteledi!

Komisyon Toplantısında Gelişmeler

TBMM Dışişleri Komisyonu, Fuat Oktay başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda, İsveç'in NATO'ya katılım protokolü de dahil olmak üzere uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin 8 kanun teklifi ele alındı. Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, tekliflerin gerekçeleri konusunda komisyon üyelerine bilgi verdi. Komisyon Başkanı Fuat Oktay, toplantının açılışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 40. ve Filistin Devleti'nin 35. yıl dönümlerini kutladı. Oktay, Türkiye'nin Kıbrıs Türkleri'ne olan desteğinin devam edeceğini vurgulayarak, 2 devletli çözümü ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasını desteklediklerini belirtti. Ayrıca Filistin halkına her zaman destek olacaklarını dile getirerek, Türkiye'nin bu doğrultuda sorunların çözümü için büyük çaba harcadığını ifade etti. Oktay, 1967 sınırlarına dayalı 2 devletli çözümün önemine işaret etti.

İSVEÇ ve FİNLANDİYA'nın Taahhütleri

Oktay'ın konuşmasının ardından, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasına yönelik kanun teklifi ele alındı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, teklifle ilgili sunumunu yaparak komisyonu bilgilendirdi. Akçapar, İsveç'in NATO müttefiki olarak Türkiye'nin güvenlik kaygılarını göz önünde bulundurması gerektiğini vurgulayarak, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile gerçekleştirdiği üçlü görüşmelerde terörle mücadele ve savunma sanayisi ihracatındaki kısıtlamaları kaldırmayı amaçlayan 'Üçlü Muhtıra'yı imzaladıklarını belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın, PKK'nın propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerini engellemeyi, PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamamayı, terörle mücadele için yasal mevzuatı sıkılaştıracak adımlar atmayı, iade ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı, savunma sanayisi ticareti önündeki engelleri kaldırmayı taahhüt ettiklerini dile getirdi.

ÖZELEŞTİRİ ve GELİŞMELER

Bu taahhütlerin hayata geçirilmesi ve somut ilerlemelerin takibi için ülkeler arasında 'Daimi Ortak Mekanizma' oluşturulduğunu ifade eden Akçapar, ortak mekanizmanın bugüne kadar 5 kez toplandığını aktardı. Yapılan çalışmalar sonucunda, İsveç Hükümeti ve kamuoyunun Türkiye'nin güvenlik kaygılarını daha iyi anlamaya başladığını belirten Akçapar, hem hükümet düzeyinde hem de kamuoyunda terörle mücadele bağlamında eski yaklaşımların sorgulandığını ve özeleştiri döneminin başladığını vurguladı. Örneğin, Başbakan Kristersson ve Dışişleri Bakanı Billström, Üçlü Muhtıra sonrası terörle mücadelede paradigma değişikliğine gittiklerini her fırsatta dile getirdi. İsveç Hükümeti, Üçlü Muhtıra'daki anlaşmaya uygun olarak NATO üyesi olduktan sonra da taahhütlerine sadık kalacaklarını belirtiyor. Bu çerçevede, İsveç, terör örgütüne katılımı suç haline getiren bir anayasa değişikliği yaparak terörle mücadeleyi daha etkin hale getirdi.