İsrail Naftali Bennett Hükümetini Zor Günler Bekliyor

İsrail'de 61-59 çoğunluğa sahip Bennett hükümetinden Idit Silman'ın istifa etmesi sonrası hükümet meclis çoğunluğunu kaybetti. Muhalefet lideri Netanyahu istifayı memnuniyetle karşılarken Başbakan Bennet konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

İsrail Naftali Bennett Hükümetini Zor Günler Bekliyor

İsrail Başbakanı Naftali Bennett lideri olduğu milliyetçi Yamina partisinden bir milletvekilinin istifa etmesi sonrası parlamento çoğunluğunu kaybetti. İstifanın hükümetin gücünü daha da kararsızlaştırdığı fakat hızlı bir çöküşe yol açmayacağı belirtiliyor.

Idit Silman isimli milletvekilinin ideolojik sebeplerle partiden ayrıldığını açıklaması sonucu Bennett hükümetinin 120 kişilik İsrail meclisindeki vekil sayısı 60’a inmiş oldu.

Meclisin bahar arasına girmesi sebebiyle başbakan ani bir güvenoyuna ihtimalinden şimdilik korunmuş durumda.

Güvenoyu alınması için hükümetin en az 61 oya ihtiyacı var. Bu rakama ulaşmak için koalisyonun, dışında olan fakat muhalefet lideri Benjamin Netanyahu ile uzun süredir politik düşman olan Arap vekillerin oyuna ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Ancak “İsrail Devleti’nin Yahudi kimliğini korumak” adına istifa ettiğini açıklayan Silman’ın hamlesinin liberaller ile geçen Haziran’da hükümete katılma kararı alan Arapları bir araya getirerek eşine az rastlanır bir ittifak oluşturan Bennett’in hükümeti bir arada tutma çabalarına ciddi bir darbe vurduğu konuşuluyor.

Bu ittifakı oluşturma Bennett’in, Netanyahu’nun12 yıllık rekor süreli iktidarını sona erdirmesini sağlamıştı. Netanyahu Silman’ı “evine, milliyetçi cenaha hoş geldin” diyerek karşılarken, benzer düşünen koalisyon üyelerini de aynı yolu izlemeye çağırdı.

Bennett konuyla ilgili şu ana dek yorum yapmazken, Din İşleri Bakanı Matan Kahane ise Silman’ın açıklamasının sürpriz olduğunu açıkladı.

Army Radio’ya konuşan ve bu karardan geri dönüleceğini umduğunu söyleyen Kahane, “Bu hükümet, millet için iyi işler yapıyor” ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /