Hollandalı Jinekolog 20'ye Yakın Kadını Spermlerini Kullanarak Hamile Bıraktı

Hollanda'da tüp bebek ve suni döllenme tedavisinin öncülerinden biri olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Jan Wildschut'un 20'ye yakın kadının hamile kalabilmesi için kendi spermlerini kullandığı ortaya çıktı.

Hollandalı Jinekolog 20'ye Yakın Kadını Spermlerini Kullanarak Hamile Bıraktı

Şu an hayatta olmayan hollandalı doktorun son olarak çalıştığı Zwolle kentindeki Sophie Hastanesi, birbirini tanımayan kardeşlerin olası ilişkisini önlemek için Wildschut'un tedavisi sonucu doğum yapan tüm kadınları ve onların çocuklarını DNA'ya çağırdı. Sophia Hastanesi'nde 1981'den 1993 yılına kadar suni döllenme ve tüp bebek kliniğini yöneten doktorun, hamile kalmak isteyen kadınlarda eşlerinin spermleri yerine kendi spermlerini kullandığı 2019 yılında ortaya çıkmıştı.

Suni döllenme sonucu dünyaya gelen bir kişinin, ulusal DNA veri tabanında Wildschut'un yeğeniyle eşleşmesi üzerine Fiom isimli kuruluş araştırma başlatmış, bugüne kadar 17 kadının Wildschut tarafından kendi spermleriyle hamile bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Sophia Hastanesi'nde bu yöntemle bebek sahibi olan kadınların sayılarının çokluğu, Wildschut'un daha fazla kadına kendi spermini vermiş olabileceği düşüncesini de beraberinde getiriyor. Hollanda'da 2017 yılında ölen bir başka jinekolog Jan Karbaat'ın da 49 kadının gebe kalması için kendi spermlerini kullandığı ortaya çıkmıştı. Karbaat, hakkındaki dava nihayete ermeden ölmüştü.