Havalimanında Tarihi Taşlarla Yakalanan Belçikalı Turiste 10 Ay Hapis Cezası!

Belçikalı Kim ve Warre Mergits çifti, tatil için Türkiye'ye geldikten sonra ülkelerine dönmek üzere Antalya Havalimanı'na geldi. Ancak valizlerinde bulunan kıyafetlere sarılı 3 taş nedeniyle gözaltına alındılar. Yapılan incelemelerde, taşların Roma dönemine ait olduğu tespit edildi. Çift adli kontrolle serbest bırakıldı fakat yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Havalimanında Tarihi Taşlarla Yakalanan Belçikalı Turiste 10 Ay Hapis Cezası!

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, Kim Mike W Mergits hakkında 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla iddianame hazırladı. İddianamede, Mergits'in 12 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması talep edildi. Duruşmada yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararı kaldırılan Mergits, ülkesine döndü.

Mahkeme Kararı ve Cezası

Bugün Antalya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kim Mike W Mergits'e tarihi eser bulundurma suçundan 10 ay hapis ve adli para cezası verildi. Ancak sanık Mergits'e etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Bu kararla birlikte Mergits'in cezası ertelendi.

Bu gelişme, turistlerin tarihi eserlerle ilgili yasalara saygı göstermeleri gerektiğini bir kez daha vurgulamaktadır. Tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur