Guterres'ten Çarpıcı Açıklama: 2023, İnsanlık Tarihindeki En Sıcak Yıl Olmaya Aday!

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP 28), Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde başladı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasıyla zirve, çarpıcı bir uyarıyla başladı. Guterres, 2023'ün şimdiden kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını vurguladı ve Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) "Geçici 2023 Küresel İklim Durumu Raporu"nu paylaşarak bu uyarıyı destekledi.

Guterres'ten Çarpıcı Açıklama: 2023, İnsanlık Tarihindeki En Sıcak Yıl Olmaya Aday!

Küresel Isınma ve Etkileri

Guterres'in aktardığı rapora göre, gezegenimiz, sanayi öncesi döneme (1850-1900) kıyasla Ocak-Ekim 2023 arasında ortalama olarak 1.40 +/- 0.12 °C daha sıcak oldu. Bu durum, 2023'ün kaydedilen en sıcak yıl olma ihtimalini yüksek kılıyor. WMO'nun vurguladığı önemli bir nokta ise sera gazı konsantrasyonlarındaki artışın, dünya sisteminde biriken fazla enerjinin yaklaşık yüzde 90'ının okyanuslara gittiği yönünde. Bu durum, okyanuslardaki rekor düzeydeki yüksek sıcaklıkların 2022 yılında da devam ettiğini gösteriyor.

İklim Krizi ve Acil Eylem Çağrısı

Guterres'in ifadeleri, dünya genelinde iklim krizine yönelik artan endişeleri ve bu krize karşı acil eylem çağrılarını bir kez daha öne çıkarıyor. Sera gazlarının atmosferdeki birikimi, giderek artan sıcaklık ve okyanuslardaki yüksek sıcaklık gibi belirtiler, insanlık için ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Sonuç

Geçici olarak yayınlanan rapor, 2023'ün sıcaklık rekorları kırmaya aday olduğunu gösteriyor ve iklim değişikliği konusunda daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Artan sıcaklıkların, doğal dengeleri ve yaşamı ciddi şekilde etkilediği bir dönemde, küresel çapta acil eylemler ve politikaların hayata geçirilmesi kaçınılmaz hale geliyor.