G7 Maliye Bakanları Küresel Ekonomiyi Canlandırmanın Yollarını Arayacak!

G-7 toplantısında finans liderleri, küresel ekonomi, borç krizleri ve iklim değişikliği gibi konular da ele alınacak.

G7 Maliye Bakanları Küresel Ekonomiyi Canlandırmanın Yollarını Arayacak!

Japonya'da gerçekleşen toplantıda, savaş ve küresel ekonomi üzerindeki etkileri, gelişmekte olan ülkelerdeki borç krizlerini ve ulusal borç konusundaki sıkıntıları ele alan G-7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, üç gün boyunca çeşitli konuları tartışacaklar.

İklim değişikliği, borç ertelemesi ve dijital para birimleri gibi konuların yanı sıra, ABD'nin borç tavanı ve olası bir temerrüt riski de küresel ekonomi için önemli bir tehdit olarak öne çıkıyor.

Toplantı öncesi konuşan Yellen, krizin çözülmesinin önemine vurgu yaparak, "Temerrüt düşünülemez," dedi ve ABD'nin asla temerrüde düşmemesi gerektiğini belirtti.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda da aynı görüşü paylaştı.

Ueda, ABD'nin borçlarını ödeyemez duruma düşmesi durumunda, bu büyük bir sorun olacağını ve Fed'in tek başına bunun üstesinden gelemeyebileceğini ifade etti. Ancak Ueda, ABD hükümetinin böyle bir durumu önlemek için gereken adımları atacağına inandığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü ülkenin borç tavanını yükseltme konusunda "verimli" bir toplantı yaptıklarını söyledi. Eğer Kongre'deki milletvekilleri borç tavanını yükseltmeyi kabul etmezse, 1 Haziran'da hükümetin temerrüt riskini önlemek için tekrar bir araya gelecekler.

Biden, ülkenin temerrüde düşmeyeceğinden "kesinlikle emin" olduğunu belirtti. Yellen de sorunun zaman içinde çözülebileceğine "çok umutlu" olduğunu ifade etti.

Yellen ayrıca, son banka iflaslarıyla ilgili endişeleri gidermeye çalışacak ve küresel finans sistemine yönelik risklere ilişkin güven vermeye çalışacak.

Biden'ın altyapı yatırımları, küresel tedarik zincirlerinin COVID-19 salgını sırasında ciddi şekilde test edildiği bir ekonominin dayanıklılığını artırmak için bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yellen, "Enflasyonu düşürmek, büyümeyi sürdürmek ve gelişmekte olan ülkelerin dış şoklardan etkilenme riskini azaltmak için bireysel ve ortak eylemler gerçekleştiriyoruz," dedi.

Ancak, enflasyon hala yüksek seyretmeye devam ediyor. ABD'de tüketici fiyatları Nisan ayında keskin bir şekilde yükseldi ve enflasyonun temel ölçütleri yüksek seviyelerde seyretti. Bu durum, enflasyonun yavaş ve dalgalı bir şekilde düşmeye devam edeceğine işaret etse de, son iki yılın en düşük artışı olan %4.9'luk yıllık artışı gösteriyor.

Diğer G-7 ekonomileri de yüksek fiyat artışlarıyla mücadele ediyor ve merkez bankaları faiz oranlarını pandeminin başlangıcındaki rekor düşük seviyelerden artırmaya zorlanıyor.

G-7 finans liderleri, bir ay önce Washington'da Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun yıllık toplantısı sırasında bir araya gelmişti. Orada, ekonomik etkilerle başa çıkma, mali kırılganlıkları giderme, sağlık sistemlerini güçlendirme ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi konularda kararlılıklarını yinelemişlerdi.

G-7 ülkeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden oluşurken, toplantılara Avrupa Birliği, IMF ve Dünya Bankası ile Brezilya, Komorlar, Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Singapur maliye bakanları da davet edildi.