Flaş Gelişme: Rusya ve İran'dan Korkutan Nükleer Silah Hamleleri

Son dakika haberi: Rusya ve İran cephesinde flaş gelişmeler yaşanıyor. Edinilen son dakika bilgilerine göre İran ile Rusya flaş karara imza attı.

Flaş Gelişme: Rusya ve İran'dan Korkutan Nükleer Silah Hamleleri

Rusya ve İran 'dan nükleer silahlar konusunda flaş hamleler.

Savaşın ayak sesleri gelmeye devam ediyor. Rusya ile İran 'da son dakika gelişmeleri yaşanırken dünya , bu gelişmeleri tedirginlikle takip etmeye devam ediyor. 

PUTİN İMZAYI ATTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin flaş bir karara imza attı ve Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

Bu yasa tasarısına göre, Rusya,  artık Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nıa tabi olmayak.  

ABD, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği  ile 1987 yılında imzaladığı, menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre olan ve nükleer başlık takılabilen füzelerin yasaklanmasını öngören INF'den tek taraflı çekileceğini açıklamış, Putin ise buna karşılık olarak INF 'nin askıya alınmasına ilişkin kararnameyi imzalamıştı.

İRAN RESTİ ÇEKTİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı son dakika açıklamasında, "7 Temmuz'dan sonra zenginleştirilmiş uranyum seviyesi artık yüzde 3.67 olmayacak. Bunu yüzde 3.67 seviyesinin üstüne çıkaracağız. Bu yöndeki taahhüdü bir kenara bırakacağız ve istediğimiz kadar uranyum üreteceğiz. Canımız ne kadar isterse ve bize ne kadar lazımsa o kadar uranyum üreteceğiz" ifadelerini kullandı.

NÜKLEER ANLAŞMA

ABD ve AB 'ye de çağrıda bulunan Ruhani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"ABD ve AB'ye tavsiyemiz şudur: Mantığa, müzakere masasına, kanunlara ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına dönün. Bu şartlarda hepimiz nükleer anlaşmayı uygulayalım. Karşı taraf nükleer anlaşmaya bağlı kaldığı sürece biz de bağlı kalırız. Karşı taraf yüzde yüz uyguladığında biz de nükleer anlaşmayı yüzde yüz uygularız."

Ruhani ayrıca Almanya, Fransa ve İngiltere'nin faaliyete geçirdiği mali mekanizma INSTEX'e de eleştiri yönelterek "Bu içi boş bir kanal" ifadesini kullandı.

TRUMP 'IN AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Trump ise yaptığı açıklamada İran 'ın bu kararı ile ilgili "Ateşle oynuyorlar" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA