Erdoğan Putin Görüşmesi Öncesi ABD'den Dikkat Çeken Açıklama

Son dakika haberi: Rusya 'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında gerçekleşecek görüşmeler öncesi ABD 'den dikkat çeken S-400 açıklaması geldi.

Erdoğan Putin Görüşmesi Öncesi ABD'den Dikkat Çeken Açıklama

Erdoğan - Putin görüşmesi öncesi ABD 'den flaş açıklama.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin 'in görüşmesi öncesi ABD 'den kritik açıklama geldi.

S - 400 AÇIKLAMASI

Bugün Moskova’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşmesi beklenen görüşme öncesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Reuters’ın “son dakika” gelişmesi şeklinde servis ettiği açıklamada Jeffrey, “S-400’ler çok ciddi bir endişe yaratıyor. Washington, Avrupalılara Suriye konusunda çok daha büyük bir anlaşma yapmaları konusunda baskı yapıyor” dedi.

 CNN TÜRK Diplomasi Muhabiri Sena Alkan ise ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

*Sayın Büyükelçi, CNN TÜRK'te bize katıldığınız için teşekkürler. 9 yıl, 6 milyon yerinden edilmiş insan. Bizim Suriye'de gördüğümüz bu. Dün ilk kez üst düzey bir heyet kuzeybatı Suriye'yi ziyaret etmiş oldu. Orada 108 milyon dolar insani yardım açıkladınız. İlk olarak sizin BM Güvenlik Konseyi'nde dediklerinizi bir kez daha söylemek isterim. Ne kadar daha sessiz kalacağız? Daha kaç çocuğun soğuktan donarak ölmesi gerekiyor yeter dememiz için? Ben de size bunu sormak istiyorum. Yeter diyene kadar kaç bebek ölecek?
 
Tam da bu nedenle buradayım. Bu endişe nedeniyle buradayım. Trump yönetiminin ve Dışişleri Bakanı Pompeo'nun endişesi nedeniyle buradayım. Ne olduğunu kendi gözlerimizle ilk elden görmek için buraya geldim. Duyurduğumuz insani yardım benim için çok önemli bir şeydi. Bunu duyurmak için Amerikan halkından daha fazla bu durumu önemseyen bir toplum olmadığını düşündüğümüz için oraya gittim. İki önemli sınır kapısı var. Dün sadece birini gördüm. Güvenlik Konseyinde pazartesinden itibaren iki sınır geçişini konuşacağız. Bunların açık kalması çok çok önemli, hatta mecburi. Muhakkak bir ateşkes olması, insani yardım sadece sahadaki duruma bir cevap niteliğinde ve Dışişleri Bakanı Pompeo çok net konuştu. Tek cevap sahada sağlam ve sürdürülebilir bir ateşkes. Bu bu akşam da olabilir eğer irade olursa, yarın da olabilir ama bunu herkese vurgulamamız lazım.
 
KEŞKE TÜM SURİYELİLERİ EVİNE GÖTÜRSEM 

*Sayın Büyükelçi oraya gittiğinizde Suriyeli mültecilerle görüştüğünüzde ne hissettiniz, ne düşündünüz? Benimle paylaşabilir misiniz?
 
Temelde hissettiğim, oradaki sohbetlerde hissettiğim şuydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mültecileri alma iradesi için gösterdikleri minnettarlıktı. Sadece onları almak değil aynı zamanda onları topluma kazandırmak için de. Bu insanlara vatandaşlık verme çalışmaları, onları istihdam etme çalışmaları, tüm bunlar insani bir erdemdir. Yarın uçağa bindiğim o insanların hepsiyle yaptığım sohbetleri yanımda götüreceğim. Keşke onları gerçekten yanıma alıp evime götürebilsem. Ama güvenlik konseyine gittiğimde paylaşmam gereken vicdani bir sorumlulukla gideceğim. Sadece orada yaptığım görüşmeler değil, aynı zaman da hissettiklerim de öyle. Uluslararası toplum şunu anlamalı, mültecileri davet etme yükünü paylaşmalıyız. Onlar evlerini terk etmek istemiyorlar. Onlar da mükemmel bir dünyada evlerinde olmak isterlerdi. Ama uluslararası toplum mültecilere güvenli bir yer sağlamak ve daha fazla yardım yapmak için yükü paylaşmalı.
 
ATEŞKES ŞART 
 
*Sayın Büyükelçi çok uzun zamandır güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge çağrıları var. ABD'li Senatör Lindsey Graham da dün uçuşa yasak bölge çağrısı yaptı. Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge ilanını neden görmüyoruz? Bu bu kadar zor mu?
 
 - Bence gerçek cevap öncelikle sürdürülebilir bir ateşkes olması gerektiği. Güvenli bölgeyi nasıl tanımlıyoruz? Bir ateşkes olmadan güvenli bir bölge de olmaz. Dışişleri Bakanımız Pompeo da çok net söyledi. Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmelerde umuyoruz ki olur bir ateşkes tesis edilecek. Çünkü ateşkes olmadığı sürece sahada ilerlemek olmayacak.
 
 *Yani görüşmelerden bir ateşkes çıkarsa uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge için çabalarınızı artıracak mısınız?

Geleceği öngöremiyorum ama görüşmelerde bir ateşkes kararı çıkar ve bu sürdürülebilir olursa, dediğim gibi sürdürülebilir olması şart bu ateşkesin. Ve sahada hiçbir hareket olmaması şart. Ancak öyle bu konuda görüşmeleri ilerletebiliriz.
 
ESAD 'DAN HESAP SORULMALI
 
*Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz" dedi ama sahada bu yönde ciddi bir risk var. Bu en kötü senaryo olarak adlandırılıyor. Eğer bu senaryo gerçekleşirse ABD Suriye'de Türkiye ile bir askeri angajmana girer mi? Her ne kadar Amerikan Başkanı Trump, "Sonsuz savaşlar bitmeli" demiş olsa da.
 
 Bu konuşmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Amerikan Başkanı arasında geçen bir konuşma olduğunu biliyorum ama bu durum bir anda olmadı. Rusya ve Esad rejiminden hesap sorulmalı. Bu Suriye halkına karşı planlı bir şey. Benim endişem, benim gelme nedenim Suriye içinde yerinden edilmiş kişiler ve elbette Türkiye'de ve elbette Lübnan ve Ürdün'de.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA