Dünyayı Buğday Krizi Sardı Sadece 10 Haftalık Kaldı

Rusya-Ukrayna savaşı ve kuraklık gıda krizinin kapımızı çalmasına hazırlanıyor. Dünya gıda kriziyle boğuşmak için gün sayıyor.

Dünyayı Buğday Krizi Sardı Sadece 10 Haftalık Kaldı

Rusya-Ukrayna savaşı ve kuraklık gıda krizinin kapımızı çalmasına hazırlanıyor. Dünya gıda kriziyle boğuşmak için gün sayıyor.

20 Mayıs 2022 Cuma 14:36
Dünyayı Buğday Krizi Sardı Sadece 10 Haftalık Kaldı

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan vatandaşa bir kötü haberde gıdadan geldi. Dünya buğdayla sınanacak. Daha önceki zamanlarda da defalarca uyarıda bulunan Tarım analiz firması Gro Intelligence CEO'su Sara Menker, flaş bir iddia ile gündeme geldi. Menker, dünyanın 10 haftalık tüketime yetecek kadar buğday stokunun kaldığını söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve İklim Değişikliği Etkili

Türkiye’nin de bağımlısı olduğu Rusya ve Ukrayna, savaştan dolayı ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Bununla beraber iklim değişikliği ve gıda arzı, ülkeleri adete çıkmaza koyuyor.

Türkiye’de de savaşla birlikte iktidarın tarımda yürüttüğü politikaların sonuçları pek verimli olmazken ekmek fiyatlarına üst üste zamlar geldi.

Dünyaya 10 Hafta Yetecek

Buğday sıkıntısı sadece ülkemiz için değil dünya içinde tehlike arz eden bir durum olmaya devam ediyor. Tarım analiz firması Gro Intelligence’a göre rezervlerde dünya tüketimine 10 hafta yetecek kadar buğday kaldı. Bu rakamın 2008 finansal krizinden bu yana görülen en düşük seviye olduğu belirtiliyor. Bu seviyenin tahmin edilenden daha kötü olduğu düşünülüyor.

Bloomberg'de yer alan habere göre; devletler küresel buğday stoklarının yıllık tüketimin yüzde 33’üne denk geldiğini savunurken Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gıda güvenliği üzerine yapılan toplantıda konuşan Gro Intelligence CEO’su Sara Menker bu oranın aslında yüzde 20’ye yakın olduğunu söyledi.

Nesilde Bir Kez Yaşanacak Bir Olay

Krizin uzun zamandır kapıda olduğunu belirten Menker, açlık tehdidi karşısında acil bir önlem alınması gerektiğini duyurdu. Menker, “Bu döngüsel değil. Bu sismik bir kriz. Bu bir nesilde bir kez yaşanabilecek ve jeopolitik dönemi dramatik şekilde etkileyebilecek bir olay” değerlendirmesinde bulundu.

Yapay Zeka Tabanlı Program

Ekin piyasaları ve iklim krizini doğru şekilde tahmin etmek için yapay zeka tabanlı bir program kullanan Gro Intelligence Perşembe günü 49 Afrika ülkesinde gıda güvenliğini sağlamayı hedefleyen ücretsiz kullanılabilecek bir çevrimiçi aracı duyurmuştu.

Rockefeller Vakfı tarafından fonlanan veri tabanı mısır, soya fasulyesi ve buğdayın da içinde olduğu emtiaların arz ve talep bilgilerini barındırıyor.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  / 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adnan 2022-05-20 15:09:19

Çiftçi destekleme olmazsa çiftçi ekmesse böyle olur boşa demiyorlar çiftçi olmazsa köyde kravatlı oturamaz şehirde

Avatar
Sivaslı 2022-05-20 17:46:50

Bak haberin en sonunda ROCKEFELLER diyor yani dünyayı her zaman kaosa ve karanlığa sürükleme senaryosunu yazan aile bu habere kesinlikle itibar etmeyin çünkü sivaslı bir buğday çiftçisi olarak söylüyorum "BU SENE Kİ HASAT HADDINDEN FAZLA EĞER YANGIN CIKMAZSA SEL VURMAZSA VE BIZIM BIZDEN OLMAYAN SEREFSIZ VATANDASIMIZ STOKCULUK YAPMAZSA BUGDAYDAN YANA KORKUNUZ OLMASIN" bunu bizzat ben söylüyorum sivas divriği....