Dünya Bankası Kötü Haberi Verdi Petrol ve Buğdayda Şok

Dünya Bankası emtia fiyatlarını yayınladığı raporda fiyatların bu yılda artacağını belirtti. Buğday ve petrolde şok devam edecek.

Dünya Bankası Kötü Haberi Verdi Petrol ve Buğdayda Şok

Dünya Bankası tarafından açıklanan Emtia Piyasaları Görünümü raporunda Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, emtia fiyatlarının 2024’ün sonuna kadar rekor seviyelerde kalmasını sağlayacak.

Savaşın etkilerini şok olarak belirten raporda küresel ticaret, üretim ve tüketim kalıplarının değiştiği belirtildi.

Buğday, Petrol ve Metalde Fiyat Artışları Devam Edecek

Dünya Bankası raporunda bazı emtialar için fiyat tahminleri paylaşıldı. rapora göre petrolün 2022 ortalamasının varil başına 100 dolar olacağı, 2023’te ise 92 dolar olacağı tahmininde bulunuldu.

Raporda son iki yılda enerji fiyatlarındaki artışın 1973 petrol krizinden bu yana yaşanan en büyük artış olduğu hatırlatıldı.

Gıda ve gübrede ise 2008 yılından bu yana en yüksek artışın gerçekleştiği aktarıldı.

Buğday fiyatlarının 2022’de yıllık yüzde 40’tan fazla artarak bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı ifade eden raporda, metal fiyatlarının da yüzde 16 oranında artacağı öngörüldü.

Son 50 Yılın En Büyük Emtia Şoku

Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Indermit Gill, “Bu 1970’lerden beri yaşadığımız en büyük emtia şoku. 70’lerde olduğu gibi, gıda, yakıt ve gübre ticaretinde kısıtlamaların artmasıyla şok daha da ağırlaşıyor” dedi.

Gill ayrıca, “Politika yapıcılar, ülke içinde ekonomik büyümeyi artırmak için her fırsatı değerlendirmeli ve küresel ekonomiye zarar verecek eylemlerden kaçınmalıdır” açıklamasını yaptı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /