DSÖ'den Çarpıcı Uyarı: Gazze'de Bulaşıcı Hastalıklar, Bombaların Ötesinde Tehlikeli!

Gazze'deki insanların yaşadığı barınaklardaki sağlık durumu ciddi bir endişe kaynağı haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yetersiz yaşam koşulları ve sağlık hizmetlerinin varlığı sebebiyle bulaşıcı hastalıkların, bombalardan daha fazla insanı tehdit ettiğini vurguladı.

DSÖ'den Çarpıcı Uyarı: Gazze'de Bulaşıcı Hastalıklar, Bombaların Ötesinde Tehlikeli!

Gazze'deki İnsanların Sağlık Durumu

DSÖ Genel Direktörü Adhanom, yaptığı son açıklamada Gazze'de bulunan 1.3 milyon kişinin barınaklarda yaşadığını belirtti. Yoğun nüfus sebebiyle yardım ulaştırma konusunda yaşanan zorlukların yanı sıra hijyen sorunları da bulaşıcı hastalık riskini artırıyor.

Adhanom'un verdiği bilgilere göre, Gazze'deki barınaklarda yaşayan insanların çoğunda çeşitli hastalıklar tespit edildi. Bu tespitlere göre; solunum yolu enfeksiyonu, uyuz, bit, ishal, deri döküntüsü, cilt rahatsızlıkları, su çiçeği ve sarılık gibi hastalıkların yaygın olduğu ortaya çıktı.

Bulaşıcı Hastalıkların Yayılma Riski

Ghebreyesus, yaptığı açıklamada şimdiye kadar tespit edilen hastalıkların sayısını açıklayarak, solunum yolu enfeksiyonu, uyuz, bit, ishal, deri döküntüsü, cilt rahatsızlıkları, su çiçeği ve sarılık gibi hastalıkların barınaklarda yaşayan insanlarda ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu belirtti.

Bu sağlık krizi göz önünde bulundurulduğunda, acil yardım ve daha etkin sağlık hizmetlerine erişim sağlanması hayati önem taşımaktadır. DSÖ, Gazze'deki bu acil durumu çözmek adına uluslararası toplumun acil yardım çağrısına cevap vermesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Sağlık yetkilileri, hijyen standartlarının yükseltilmesi ve bulaşıcı hastalıklara karşı daha etkin önlemlerin alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Bu durum, sadece Gazze'deki değil, tüm dünyadaki sağlık otoritelerinin dikkatle takip etmesi gereken bir kriz olarak önemini korumaktadır