DSÖ'den Çağrı: Gazze'de Salgın Tehlikesi Kapıda, Endişe Verici Belirtiler Ortaya Çıkıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'nde salgın hastalıkların riskinin arttığını, endişe verici eğilimlerin belirmeye başladığını duyurdu. Temiz suya erişim, sağlık tesislerinin kullanılamaması ve katı atıkların toplanmamasının enfeksiyonların yayılma riskini önemli derecede artırdığı vurgulandı.

DSÖ'den Çağrı: Gazze'de Salgın Tehlikesi Kapıda, Endişe Verici Belirtiler Ortaya Çıkıyor!

Çatışmaların Yarattığı Ek Tehlike

DSÖ'den gelen uyarıya göre, Gazze'deki çatışmalar ölüm ve yaralanma sayılarını artırırken, aşırı kalabalık, sağlık, temiz su ve sanitasyon sistemlerinin zarar görmesi, bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına yol açıyor. Bazı endişe verici eğilimler ise şimdiden gözlemlenmeye başlandı.

Yakıt Eksikliği ve Su Temini Sorunları

Yakıt eksikliği, arıtma tesislerinin kapanmasına ve insanların kirli su tüketmesine neden olarak ishal gibi bakteriyel enfeksiyonların yayılma riskini artırıyor. Aynı zamanda, katı atıkların toplanmasını sekteye uğratıyor, böceklerin ve kemirgenlerin hastalık taşıması ve bulaştırması için uygun bir ortam yaratıyor.

dsoden-gazze-icin-salgin-uyarisi-en-son-gelisme-d3b4.jpg

İshal Vakalarında Ciddi Artış

DSÖ verilerine göre, Ekim ayının ortasından bu yana 33 bin 551'den fazla ishal vakası bildirildi. Bunların yarısından fazlası 5 yaşın altındaki çocukları etkiliyor. 2021 ve 2022 boyunca 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen aylık ortalama 2 bin vaka sayısına kıyasla, ciddi bir artış gözlemleniyor. Ayrıca, 8 bin 944 uyuz ve bit vakası, 1005 su çiçeği vakası, 12 bin 635 deri döküntüsü vakası ve 54 bin 866 üst solunum yolu enfeksiyonu vakası da rapor edilmiş durumda. Rutin aşılama faaliyetlerinin aksaması ve bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların eksikliği, hastalıkların yayılma riskini artırıyor.

Acil Yardımların Önemi

DSÖ, yardımların Gazze'ye hızlı bir şekilde ulaştırılması gerektiğine dikkat çekerek, yakıt, su, gıda ve tıbbi malzemelerin de dahil olduğu insani yardımların Gazze Şeridi'nin tamamına acilen ve hızlandırılmış bir şekilde ulaştırılmasını çağırıyor. Çatışmanın tüm taraflarının uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları, sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere sivilleri ve sivil altyapıyı korumaları büyük bir önem taşıyor.