DSÖ'den korkutan uyarı! Yeni bir salgın kapıda olabilir

Dünya Sağlık Örgütü yapmış olduğu uyarıda hepatit vakalarının küresel salgına dönüşebilme ihtimali olduğunu belirtti.

DSÖ'den korkutan uyarı! Yeni bir salgın kapıda olabilir

2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve sonrasında dünya geneline kısa süre içinde yayılan, Dünya sağlık örtügü tarafından pandemi ilan edilen koronavirüs hastalığı ile mücadelede sona yaklaşılırken, dünya sağlık örtügü DSÖ'den yeni korkutan bir salgın açıklaması geldi. 

DSÖ son yapılan araştırmalarının sonuçlarını paylaştı ve ortaya çıkan verilerde şu anda dünya üzerinde 11 ülkede henüz sebebi bilinmeyen nedenle şiddetli hepatit virüsü vakaları tespit edildiği görüldü. DSÖ'nün raporunda İngiltere'de 114, İspanya'da 13, İsrail'de 12, ABD'de 9, Danimarka'da 6, İrlanda'da 2, Hollanda ve İtalya'da 4'er, Norveç ile Fransa'da 2'şer ve Belçika'da 1 kişiye toplamda tespit edilebilen 168 kişiye hepatit virüsünün bulaştığı belirtildi.

Karaciğer nakli yapılan çocuk sayısı 17 

DSÖ'nin raporuna göre  COVID-19 ile bağlantılı olduğu öne sürülen ve yeni "küresel salgın" şüphesiyle bakılan hepatit vakalarının genellikle 1 aylık ila 16 yaş arasında ki çocuklarda görüldüğü, bununla birlikte şu ana kadar 17 çocuğa karaciğer nakli yapıldığı açıklandı.

Virüsün belirtileri belli oldu

COVID-19 ile bağlantılı olduğu öne sürülen ve yeni "küresel salgın" şüphesiyle bakılan hepatit virüsünün  belirtilerinin karın ağrısı, ishal ve kusma olduğu, çoğu vakada yüksek ateş görülmediği bilgisi aktarıldı. Tespit edilen hepatit vakalarının 74'ünde farklı bir virüs olan ve üst solunum yolunu etkileyen virüs olan adenovirüsünün bulunduğu, 20 hepatit vakasında ise aynı zamanda covid-19 virüsüne rastlanıldığı açıklandı.

DSÖ uyardı

Hepatit vakalarının nasıl bulaştığı ile ilgili olarak bilimsel bir veriye  ulaşılmasada, uluslararası seyahatlerin hepatiti virüsünün yayıldığına dair bulgular görülmedi. DSÖ, dünya genelindeki ülkeleri uyardı ve hepatit vakalarına işaret eden belirtileri tanımlama, araştırma ve Örgüte rapor etme tavsiyesi yinelendi.