Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya’nın Kararına Tepki ‘’Kabul Edilemez’’

Son dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in önceki gün Luhansk ve Donetsk bölgelerini resmen tanıma kararını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı, "Rusya'nın bu kararı kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya’nın Kararına Tepki ‘’Kabul Edilemez’’

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalayarak tüm dünyanın gözünü bir anda sınır hattına çevirdi. Rusya lideri Putin'in dünyayı ayağa kaldıran kararı sonrası bölgeden gelen görüntülerde Rusya'ya bağlı çok sayıda asker ve tankın Donetsk ve Luhansk'a giriş yaptığı görüldü.

Uçakta  Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Bölgede önemli güçlerinden olan Türkiye'nin konuya ilişkin bakışı da çok merak ediliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Senegal'e geçerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Putin'in iki bölgeyi tanıma kararıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tanıma kararını kabul edilemez olarak nitelendirdi.

‘’Mesajlarımızı Net Bir Şekilde Ortaya Koyduk’’

Türkiye'nin krizin çözümüne ilişkin mesajlarını net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an itibarıyla Amerika'nın açıklamaları ve özellikle bu Münih Konferansındaki gariplikler, hepsi nereye çalıştı, nereye çalışıyor belli değil. Bana göre Münih Konferansı da zaten sadece bir NATO Zirvesi olmaktan öteye geçmedi. Biz bu krizde en başından beri tansiyonun düşürülmesi için samimi bir gayret sergiledik. Krizin çözümüne ilişkin mesajlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk" dedi.

" Biz Rusya'nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz "

Rusya'nın iki bölgeyi tanıma kararının "kabul edilemez" olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada da Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararının Minsk Anlaşmalarına aykırı olduğu belirtildi. Bu kararın Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Biz Rusya'nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.