Cumhurbaşkanı Erdoğan, Riyad'da Tarihi İslam Zirvesi'nde Müthiş Bir Konuşma Gerçekleştirdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Riyad’daki 8’inci Olağanüstü İslam Zirvesi’nde dünya liderlerine seslenerek, “İsrail yönetimi, birçoğumuzun doğru bulmadığı 7 Ekim hadisesinin intikamını Gazzeli bebeklerden, Filistinli masum çocuklar ve kadınlardan çıkarmaktadır. Vatanlarını savunan Hamaslı direnişçiler ile işgalcileri aynı kefeye koymamız mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Riyad'da Tarihi İslam Zirvesi'nde Müthiş Bir Konuşma Gerçekleştirdi!

İnsanlık Adına Utanç Verici Sessizlik

Erdoğan'ın vurguladığı gibi, İsrail'in saldırıları sonucunda hastaneler, ibadethaneler, okullar, mülteci kampları ve ambulanslar bombalanmış; güvenli denilen bölgelere göç eden siviller katledilmiştir. Batılı ülkelerin Filistin'deki bu vahşete karşı sessizliği, insan hak ve hürriyetlerini savunma iddialarını zedeliyor.

İslam Dünyası Birleşiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam dünyasının bu krizde daha birlik ve beraberlik içinde olduğunu vurgulayarak, çatışmaların durması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması için çaba gösteren ülkeleri tebrik etti. Mısırlı kardeşlerle işbirliği içinde Gazze'ye insani yardım gönderme çabalarını ön plana çıkardı.

Uluslararası Topluma Çağrı

Erdoğan, İsrail'in yalnızlığını ortaya koyan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan kararı hatırlatarak, dünyanın dört bir yanında yükselen seslere dikkat çekti. İsrail destekçisi yönetimlere seslenerek, bu çığlığa kulak vermelerini beklediğini ifade etti.

Ateşkes ve İnsani Yardım Çağrısı

Cumhurbaşkanı, önceliklerinin kalıcı ateşkes ve kesintisiz insani yardım olduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail'in saldırıları sonucunda zarar gören Gazze'nin yeniden inşası için İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir fon oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Filistin Meselesine Kalıcı Çözüm

Erdoğan, Filistin meselesinin görmezden gelinmesinin bölgede normalleşme çabalarını akim kılacağını söyleyerek, kalıcı çözümün temelinde 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan egemen Filistin devletinin kurulması gerektiğini vurguladı. Uluslararası barış konferansının bu yönde bir zemin sağlayacağına inandığını ifade etti.

2023/06/22/erdogan-1.webp

Kudüs'ün Önemi ve İsrail'in Tehlikesi

Erdoğan, Harem-i Şerif’in kutsiyeti ve tarihi statüsünün ihlali karşısında uyanık olunması gerektiğini belirtti. İsrail’in vaat edilmiş topraklar hezeyanlarına karşı, bölgedeki ülkelerin toprak bütünlüğünü koruma çağrısında bulundu. Kudüs'ün Türkiye için kırmızı çizgi olduğunu vurgulayarak, barışın şehri olarak bilinen Kudüs'ün eski günlerine kavuşması dileğinde bulundu.

Tazminat ve Sorumluluk

İsrail'in işlediği savaş ve insanlık suçlarına karşı tazminat talebini ön plana çıkaran Erdoğan, İslam dünyasının Filistinli kardeşlerini sahipsiz bırakamayacağını belirtti. İsrail'in yol açtığı tahribatı tazmin etmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası İnceleme ve Nükleer Silahlar

Filistin'deki olayların uluslararası platformda incelenmesi ve sorumlular hakkında işlem başlatılması gerektiğini belirten Erdoğan, İsrailli bakanların ikrar ettiği nükleer silahlar meselesinin araştırılması çağrısında bulundu.