Çin'in eski başbakanı Li Keqiang 68 yaşında hayatını kaybetti!

Eski Çin Başbakanı Li Keqiang, 68 yaşında kalp krizinden hayatını kaybetti. Li Keqiang, 2013-2023 yıllarında görev yaptığı dönemde ekonomik reformlarla tanındı.

Çin'in eski başbakanı Li Keqiang 68 yaşında hayatını kaybetti!

Çin Başbakanlığı: Li Keqiang'ın On Yıllık Dönemi

2013-2023 yılları arasında Çin'in Başbakanı olarak görev yapan Li Keqiang, Devlet Başkanı Xi Jinping ile birlikte ülkenin siyasi sahnesinde öne çıkan isimlerden biri oldu. Li, başbakanlık görevi süresince ekonomik politikalarıyla dikkat çekti ve bu politikaları "Linomics" olarak adlandırdı. Hedefi, dengesiz ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kalkınmaya dönüştürmektir.

Li Keqiang'ın Ekonomi Politikaları

Li, özel sektörü teşvik etti, yapısal reformları uyguladı ve Kovid-19 pandemisi sürecinde acil ekonomik tedbirler aldı. Başında bulunduğu hükümet, salgından etkilenen işletmelere ve bireylere 2020-2022 yıllarında büyük çaplı vergi kesintileri yaparak destek sağladı.

Siyasi Yükselişi ve Eğitimi

Li, 1955 yılında Anhui eyaletinin Hefei şehrinde doğdu. Peking Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldıktan sonra, ekonomi alanında master ve doktora dereceleriyle yüksek lisans çalışmalarını tamamladı. 1993-1998 yıllarında Çin Komünist Partisi'nin gençlik teşkilatı olan Komünist Gençlik Birliği'nin birinci sekreteri olarak görev yaptı.

Devlet Görevleri ve Parti İçi Roller

Li, 1998-2002 yıllarında Hainan eyaleti Valisi olarak görev yaptı, ardından 2002-2004 yıllarında bu eyaletin Komünist Parti Sekreteri oldu. 2004-2007 yıllarında ise Liaoning eyaletinin Komünist Parti Sekreterliği görevini üstlendi. 2007 yılında, partinin en yüksek karar organı olan Daimi Komite'ye seçildi.

Görev Süresi Boyunca Siyasi Etkisi

Li'nin siyasi etkisi, özellikle son yıllarında, Devlet Başkanı Xi Jinping'in artan gücü nedeniyle gölgede kaldı. Li'nin dış ekonomik ilişkilerdeki rolü, 2018 yılında Başbakan Yardımcısı Liu He'ye ABD ile ticaret müzakerelerini yürütme yetkisi verilmesiyle ikinci plandaydı.

Geleceğin Lideri Olarak Gösterilmesi

Li, dönemin Devlet Başkanı Hu Jintao gibi Komünist Gençlik Birliği'nden yetişmiş ve Hu'ya yakın bir isim olarak görülüyordu. Ancak, parti içi dengeler ve kendi tercihleri doğrultusunda ekonomi yönetiminden sorumlu bir role yönelmişti.

Son Dönemi ve Mirası

Li, bu yıl mart ayında yapılan 14. Ulusal Halk Kongresi'nde son kez hükümetin çalışma raporunu meclise sundu ve görevini halefi Li Keqiang'a devretti. Li Keqiang'ın on yıllık başbakanlık dönemi, Çin'in ekonomik dönüşümünde önemli bir kilometre taşı olarak hatırlanacak.