Çin'den Yapay Zeka İle İlgili Önemli Uyarı!

Çin'de yapay zeka gelişmeleriyle ilgili endişeler artıyor. Komünist Parti, ulusal güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesini vurguluyor.

Çin'den Yapay Zeka İle İlgili Önemli Uyarı!

Çin'deki Komünist Parti, yapay zeka gelişmelerinin beraberinde getirdiği risklere dikkat çekerek ulusal güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Çin Devlet Başkanı ve parti lideri Xi Jinping başkanlığında Salı günü gerçekleştirilen toplantı sonrasında yayınlanan bildiri, Çin hükümetinin küresel liderlik için en son teknolojiye sahip olma hedefi ile yapay zeka teknolojilerinin potansiyel sosyal ve siyasi zararları arasındaki gerilimi ortaya koydu.

Bu toplantı, ABD'deki bilim insanları ve teknoloji liderlerinin, Microsoft ve Google gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yapay zekanın insanlık için oluşturduğu tehlikelere ilişkin uyarılarının ardından gerçekleşti.

Resmi Xinhua Haber Ajansı, Pekin'deki toplantıda "siyasi güvenliğin korunması, internet verileri ve yapay zeka güvenlik yönetiminin geliştirilmesi için özel çaba gösterilmesi" gerektiğinin ele alındığını bildirdi.

Bildiride ayrıca, "ülkemizin karşı karşıya olduğu ulusal güvenlik sorunlarının karmaşıklığının ve ciddiyetinin önemli ölçüde arttığı vurgulandı. Ulusal güvenlik stratejik özgüven inşa etmeli, zaferi güvence altına almak için yeterli özgüvene sahip olmalı ve kendi güçlü yönlerinin ve avantajlarının farkında olmalıdır."

Bildiride "en kötü senaryolara hazırlıklı olmalı ve büyük zorluklara karşı dayanıklılık göstermeliyiz" denildi.

Xi Jinping, Çin Devlet Başkanı, ordu komutanı ve parti Ulusal Güvenlik Komisyonu başkanı olarak toplantıda "ulusal güvenlik açısından karmaşık ve zorlu koşulların farkında olunması" gerektiğini vurguladı.

Xinhua'nın aktardığına göre Xi Jinping, Çin'in "yeni bir güvenlik mimarisi ve yeni bir kalkınma modeli"ne ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Çin, parti kontrolünü yeniden sağlamak için teknoloji sektörüne baskı uygularken aynı zamanda hızla gelişen yapay zeka teknolojisini düzenlemek için çözümler arayan diğer ülkeler gibi hareket ediyor.

Resmi Beijing Youth Daily gazetesine göre, son parti toplantısında "potansiyel risklerin değerlendirilmesi, önlem alınması, halkın çıkarlarının ve ulusal güvenliğin korunması, yapay zekanın güvenliği, güvenilirliği ve kontrol edilebilirliğinin sağlanması" gerekliliği vurgulandı.

Yapay zekanın insanları mağlup etme ve kontrol dışına çıkma endişeleri, ChatGPT gibi yeni nesil yüksek yetenekli sohbet robotlarının ortaya çıkmasıyla daha da artmış durumda.

OpenAI'nin CEO'su Sam Altman ve yapay zekanın öncü isimlerinden bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton gibi birçok önde gelen isim, Salı günü yayınlanan bildiriyi imzalayan yüzlerce araştırmacı ve teknoloji uzmanı arasında yer aldı.

Bildiride, "Yapay zekadan kaynaklanan yok olma riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal risklerle birlikte küresel bir öncelik haline gelmelidir" ifadesine yer verildi.

Şu anda Çin'i ziyaret eden Elon Musk gibi 1000'den fazla araştırmacı ve teknoloji uzmanı, bu yılın başlarında yapay zeka geliştirilmesine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan daha geniş bir mektuba imza atmıştı.

Mektupta yapay zekanın "toplum ve insanlık için ciddi riskler" taşıdığı belirtilmiş ve bazı ilgililer teknolojiyi düzenlemek için Birleşmiş Milletler anlaşması önermişti.

Çin, 2018 yılına kadar yapay zekanın düzenlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuş olmasına rağmen, en son teknolojilere olan yüksek ilgisi ve ithal veya çalıntı araştırmalarla oynama eğilimi, COVID-19 salgını gibi önemli olaylarla ilgili soruşturmaları engelleme isteği, yapay zeka kullanımına yönelik endişeleri artırıyor.

Teknoloji ve ulusal güvenlik akademisyenleri Bill Drexel ve Hannah Kelley, Foreign Affairs dergisinde yayınlanan bir makalede, "Çin'in teknolojik risklere karşı kayıtsız tutumu, hükümetin pervasız hırsı ve Pekin'in kriz yönetimi eksiklikleri, yapay zekanın artan tehlikeleriyle karşı karşıya gelme yolunda ilerliyor" şeklinde yazdı.