CIA'nın "Casus Kedi" Projesi Başarısızlıkla Sonlandı! 'Söz Geçirilemedi...'

Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CİA), Soğuk Savaş döneminde Sovyetlerden bilgi sızdırmak amacıyla casus kediler yetiştirmeye kalkıştığı ortaya çıktı.

CIA'nın "Casus Kedi" Projesi Başarısızlıkla Sonlandı! 'Söz Geçirilemedi...'

20 milyon dolarlık kedi projesine ilişkin detaylar, gizliliği kaldırılan bir dizi belge ve soğuk savaş istihbarat topluluğuınun diğer kaynakları sayesinde ortaya çıktı. ABD ile SSCB arasındaki soğuk savaş döneminde, CİA'nın Sovyetlerden bilgi sızdırmak amacıyla casus kedi projesi başlattığı ortaya çıktı. Akustik kedicik ismi verilen proje 1960'larda başladı ve cerrahi yöntemlerle kedilerin vücuduna mikrofon, verici, pil ve anten yerleştirildi. Bu sayede kedinin çevresinden ses kaydetmesi ve duyduklarını CİA ajanlarına iletmesi amaçlandı.

İlk akustik kedicik projesi ise ABD'nin başkenti Washington'daki Wisconsin Caddesi'ndeki Sovyetler Büyükelçiliğinin dışındaki bir parkta konuşan iki adamı dinlemekti. Parkta kedicik serbest bırakıldı, fakat bir taksi tarafından kedi ezildi. Bununla birlikte ilk akustik kedicik operasyonu başarısız olsa da proje devam ettirildi.

2013 yılına gelindiğinde ise CİA Teknik Servis Ofisi'nin eski Direktörlerinden Robert Wallace, kedilerin gerektiği gibi davranması için eğitilmesinin zorluğu nedeniyle projenin 1967 yılında terk edildiğini açıkladı. CİA'nın Kremlin'e casus bir kedi göndermek için çaba gösterdiği ilk kez istihbarat ajansının bazı belgelerinin kaldırılmasıyla ortaya çıktı.  Eski bir CİA direktörü olan Victor Marchetti, Akustik kedi projesinin 20 milyon dolara mal olduğunu kaydetti. CİA belgelerinde, kedinin kulak kanalına bir mikrofon ve kafatasının tabanına küçük bir radyo vericisi yerleştirildiği kaydediliyor. Bu basit cihazlarla donatılan kedi, sovyet elçilikleri ve kremline gizlice girmek için eğtiilmeye çalışılıyordu. Belgeler, akustik kedicik projesinde kedilerin uzaktan kumandalı araba gibi hareket ettirilmesi için de çalışıldığını ortaya koydu.