Bu ülke başörtüsünü yasakladı: Mahkeme Kararıyla Başörtüsü Yasağı Kesinleşti! Toplumun Tepkisi Büyüyor!

Başörtüsü Takma Yasağı: Fransa'da Mahkeme Kararı ve Tepkiler. Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi, kadın sporcuların başörtüsü takmasını yasakladı. Karar tartışma yaratırken, Müslüman toplum ve insan hakları grupları tepki gösteriyor. Ayrıntılar haberimizde!

Bu ülke başörtüsünü yasakladı: Mahkeme Kararıyla Başörtüsü Yasağı Kesinleşti! Toplumun Tepkisi Büyüyor!

Fransa'da bazı kadın sporcuların spor etkinliklerinde başörtüsü takmasıyla ilgili olarak bir dava açılmıştı. Ülkenin en yüksek idari mahkemesi, bu yasağın devam etmesi yönünde bir karar verdi. İşte, başörtüsü takma yasağı getirilen bu ülke hakkında detaylar...

Fransa'da Başörtüsü Takma Yasağı Onaylandı

Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi, maçlar sırasında başörtüsü takma yasağını onayladı. Müslüman kadın futbolcular, Fransız Futbol Federasyonu'na (FFF) karşı bir dava açmışlardı.

Kadın Futbolculara Başörtüsü Yasağı

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, Danıştay'ın (Conseil d'Etat), "FFF tarafından getirilen başörtüsü yasağının uygun ve orantılı olduğuna" karar verdiği ifade edildi.

macta-basortusu-takan-kadin-futbolcular.webp

Açıklamada ayrıca, "Kendilerine emanet edilen kamu hizmetinin düzgün işleyişiyle sorumlu olan spor federasyonları, sporcularına müsabakalarda takım halinde tarafsızlık yükümlülüğü getirebilir" denildi.

FIFA, Başörtüsü Yasağını Kaldırdı

FIFA, futbol dünyasının yönetim organı olarak, kadın futbolcuların başörtüsü takmasına yönelik benzer bir yasağı 10 yıl öncesinden kaldırmıştı.

Fransa'nın Laiklik Yaklaşımı

Fransa, Avrupa'nın en büyük Müslüman azınlıklarından birine ev sahipliği yapmaktadır ve ülke, Cumhurbaşkanı Macron'un "İslamcılık tehdidi altında olduğunu" söylediği "laicité" adı verilen katı bir laiklik anlayışını korumak için tasarlanmış yasaları uygulamaktadır.

Bazı Müslüman dernekleri ve insan hakları grupları, bu yasaların Müslümanları hedef aldığını, demokratik korumaları ortadan kaldırdığını ve onları suiistimale karşı savunmasız bıraktığını iddia etmektedir.