BM Yetkilileri İle Rusya Heyeti, Tahıl ve Gübre Sevkiyatını Görüştü

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ile Rusya heyeti, tahıl ve gübre ihracatının problemsiz bir biçimde sürmesi ile küresel gıda krizinin çözümüne yönelik adımların atılması açısından imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasının güncellenmesi hususlarını ele aldı.

BM Yetkilileri İle Rusya Heyeti, Tahıl ve Gübre Sevkiyatını Görüştü

Birleşmiş Milletler Cenevre ofisinde basına kapalı bir şekilde gerçekleştirilen görüşmeye, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, insanı işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı Martin Griffiths ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershin’in liderliğinde bulunan üst düzey Rus heyeti katılım sağladı.


Gıda ve Gübrelerin Dünya Pazarına İhracına Kolaylaşması

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi sözcüsü Alessandra Vellucci, toplantıya yönelik gazetecilere yapmış olduğu değerlendirmede görüşmeden, Rus kaynaklı gıda ve gübrelerin problemsiz bir biçimde dünya pazarlarına ihracının kolaylaştırılması konusunda yakalanan ivmenin sürmesinin umulduğunu kaydetti.


Ukrayna'dan 10 Milyon Tondan Fazla Tahıl İhraç Edildi

Birleşmiş Milletler yetkilileri temmuz ayı içerisinde imzalanan anlaşmanın Rus tahıl ve gübre ihracatını da aynı şekilde kolaylaştırdığını ve Cenevre’deki görüşmelerin bu yönden ele alınacağını ifade ediyor. Ukrayna ya da Rusya'nın, Ukrayna'daki Karadeniz limanlarından gıda ve gübre sevkiyatına izin veren anlaşmaya itiraz etmeleri durumunda bu anlaşmanın 19 Kasım tarihinde sona erebileceği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler’e göre 1 ağustos tarihinden itibaren Ukrayna'dan 10 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildi.