BM Raporu Şok Edici: Gazze'de Neredeyse Tüm Nüfus Açlık Tehlikesiyle Mücadele Ediyor!

BM Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze'de yaşanan gıda sisteminin çökmesinin vatandaşları açlıkla yüz yüze bıraktığını açıkladı. Çatışmaların başlangıcından bu yana, gerekli gıda malzemelerinin yalnızca yüzde 10'unun bölgeye girmesi, Gazze Şeridi'nin büyük bir gıda açığı ve yaygın bir açlıkla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. WFP, neredeyse tüm nüfusun "çaresizce" gıda yardımına muhtaç olduğunu vurguladı.

BM Raporu Şok Edici: Gazze'de Neredeyse Tüm Nüfus Açlık Tehlikesiyle Mücadele Ediyor!

Gazze Şeridi'nde Gıda Krizi ve Yakıt Sorunu

WFP'nin açıklamalarına göre, Gazze Şeridi'nde yaşanan büyük gıda açığı ve geniş çaplı açlık, yakıt sıkıntısının artmasıyla daha da derinleşiyor. Bölgede faaliyet gösteren son fırının bile yakıt sıkıntısı nedeniyle kapandığı teyit edildi. Yakıt kıtlığı, insani yardım dağıtımını ve operasyonlarını engelleyerek dağıtım araçlarının yeterli yakıt olmaması sebebiyle barınaklardaki sivillere ulaşılamamasına neden oluyor.

Gıda Yardımı Eksikliği ve Gıda Taşıyan Kamyonlar

21 Ekim'de Refah Sınır kapısının açılmasıyla Gazze'ye giren 1.129 yardım kamyonundan yalnızca 447'sinde gıda malzemesi bulunuyor. Bu durum, gıda malzeme tedarikinin yetersiz olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Gazze'deki gıda altyapısının artık işlevsel olmadığı ve WFP'nin sözleşme yaptığı mağazaların yalnızca yüzde 25'inin açık kaldığı belirtiliyor.

Açlık ve Endişe Verici Durum

Gazze'de yerel pazarların tamamen kapanmasıyla birlikte bulunabilen az miktardaki yiyecekler, oldukça yüksek fiyatlarla satılıyor. Bazı insanlar, yemek pişirme imkanları olmadan hayatta kalmak için günlük bir öğünle yetinmek zorunda kalıyor. Kimi insanlar ise konserve yiyeceklerin dışında pişmemiş sebzeleri tercih ediyor.

Sonuç: Acil Yardım Gerekiyor

WFP Filistin Temsilcisi ve Ülke Direktörü Samer Abdeljaber, gittikçe artan açlıkla ilgili endişelerini dile getirerek, gıda tedarik zincirlerinin çöküşünün insanların temel ihtiyaçlardan mahrum kalmasına yol açtığını belirtti. Abdeljaber, yakıta erişimin olmamasının ciddi bir tehlike oluşturduğunu ve Gazze'de yaşamın durma noktasına geldiğini vurguladı. İnsanların açlıkla mücadele ettiği bu acil durumda hızlı bir şekilde yardımın önemli olduğunu vurguladı.

Gazze'deki gıda eksikliği ve insani kriz, uluslararası toplumun acil bir şekilde harekete geçmesini gerektiriyor. Unutmayalım ki her insanın yemeğe ve temel ihtiyaçlara erişimi bir insanlık hakkıdır.