Bakan Koca, Gazze'deki Kanser Hastası Çocukları Türkiye'ye Taşıyacak!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail Sağlık Bakanı ile yaptığı telefon görüşmesinde önemli açıklamalarda bulundu. Gazze'deki tek kanser tedavi merkezinin artık hizmet veremez hale geldiğini belirten Bakan Koca, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı ve Türkiye'nin bu alandaki sorumluluğunu hatırlattı.

Bakan Koca, Gazze'deki Kanser Hastası Çocukları Türkiye'ye Taşıyacak!

Hekim Sayısındaki Artış

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında konuşan Bakan Koca, Beyaz Reform ile hekimlerin kamuya dönme talebinin arttığını ifade etti. Toplam hekim sayısının 205 binin üzerine çıktığını belirten Koca, uzman hekimlerin sayısının 104 bin olduğunu açıkladı. Hemşire ve ebe sayısındaki artışa rağmen istenilen seviyeye henüz ulaşılamadığını dile getirdi.

Pandemi Etkisi: Beklenen Yaşam Süresinde Düşüş

Covid-19 pandemisinin etkisiyle dünya genelinde beklenen yaşam süresinde 2 yıla yakın bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Bakan Koca, Türkiye'nin bu süreçte OECD ve AB ülkelerinden daha şanslı olduğunu ifade etti. Ülkemizdeki beklenen yaşam süresindeki düşüşün 0,84 yıl olduğunu belirtti.

Deprem Bölgelerine Yeni Hastaneler

Bakan Koca, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde toplam bin 588 yatak kapasitesine sahip 10 acil durum hastanesinin Mart 2024'e kadar hizmete açılacağını hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerinde şehir hastaneleri yapmak için projelerin başladığını belirtti.

Büyüyen Sağlık Altyapısı

Bakan Koca, devam eden inşaatları, ihale aşamasındaki projeleri ve hastane yatırımlarını detaylarıyla paylaştı. Önümüzdeki yıl içinde 55'i hastane olmak üzere toplam 150 yeni sağlık tesisi açılacağını duyurdu. Şehir hastanelerinin sayısının artmasıyla birlikte toplam yatak kapasitesinin 28 bin olduğunu ifade etti.

2023/06/25/fahrettin-koca.webp

Türk İlaçları Dünya Pazarında

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) Ulusal İlaç Otoriteleri arasında yer aldığını belirten Bakan Koca, ülkemizde üretilen ilaçların dünya pazarına açılmasının önündeki engellerin kaldırıldığını ifade etti. Türkiye'nin 185 ülkeye ilaç ihraç ettiğini ve bu alanda yaklaşık 2 milyar Avro'luk bir ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Ülkemizde kullanılan ilaçların büyük çoğunluğunun yerli üretim olduğunu belirtti.

Gazze'ye Yardım Çalışmaları

Bakan Koca, Gazze'ye yönelik sağlık hizmetleri ve diplomatik adımlar hakkında bilgi verdi. Mısır Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içinde olduklarını belirterek, sağlık hizmetlerinin sürdürülemez hale gelmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. İsrail Sağlık Bakanı ile yaptığı görüşmede, hastaların Türkiye'ye getirilmesi için hazır olduklarını ifade etti.