Bakan Fidan'dan Çarpıcı Çağrı: Barış Süreci Hemen Başlamalı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AB Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçilerini kabul etti. Bakan Fidan, muhataplarına şu mesajları verdi:

Bakan Fidan'dan Çarpıcı Çağrı: Barış Süreci Hemen Başlamalı!

AB'nin Ahde Vefa İlkesine Uygun Davranması Önemlidir

AB, ilişkilerin yeniden canlandırılabilmesi için Türkiye'nin üyelik sürecinde, ‘ahde vefa ilkesi’ uyarınca hareket etmelidir. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi sağlanması önceliğimizdir.

İş Birliği Mekanizmalarının İşlevselliği Artırılmalıdır

Türkiye ile AB arasındaki diyalog ve iş birliği mekanizmalarına işlevsellik kazandırılması gerekmektedir. Gümrük Birliği’nin yenilenmesi ve vatandaşlarımıza vize serbestisi sağlanması bizim için başlıca öncelik alanlarıdır.

Yeşil ve Dijital Dönüşümde İş Birliği Şart

Türkiye’nin AB’nin yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm çalışmalarına katılması, bu alanlarda AB’nin başarı şansını artıracak, AB’yle gümrük birliği olan tek aday ülke ve AB ve Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğini derinleştirecektir.

Düzensiz Göçle Mücadelede Adaletli Paylaşım Bekleniyor

AB’nin 18 Mart mutabakatının gereklerini yerine getirmesi ve daha fazla yük paylaşması gerekmektedir.

Terörle Mücadelede Güçlü İş Birliği Şart

Terörle mücadele konusunda daha güçlü bir iş birliği içinde olmamız lazım. Türkiye, çevremizdeki sorunların çözümünde son derece önemli bir rol oynuyor.

Gazze'ye İnsani Yardımların Kesintisiz Ulaştırılması Gerekiyor

Sivilleri hedef alan saldırılar kabul edilemez, hemen durmalı ve ateşkes ilan edilmelidir. Gazze’ye insani yardımların kesintisiz biçimde ulaştırılması gerekiyor.

Çifte Standarttan Kaçınılmalıdır

Bazı Avrupa ülkelerinde Filistin’i destekleyen gösterilerin yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i hedef alan saldırılara ifade özgürlüğü gerekçesiyle izin verilmesi, çifte standarttır.

Güncel Konular Üzerine Görüşmeler

Toplantıda Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Ukrayna’daki savaş gibi güncel konular da gündeme geldi.