Bakan Ersoy: Ayasofya Ziyaretleri 15 Ocak'tan İtibaren Ücretli Olacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılının ilk 9 ayına ait turizm verilerini değerlendirdiği bir toplantıda, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restorasyonu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Restorasyonun bazı bölümlerinin hâlâ devam ettiğini belirten Bakan Ersoy, bu bölümlerin tamamlanmasının ardından diğer bölgelere geçileceğini ifade etti.

Bakan Ersoy: Ayasofya Ziyaretleri 15 Ocak'tan İtibaren Ücretli Olacak!

Ziyaretçi Girişleri: 15 Ocak İtibariyle Değişiyor

Bakan Ersoy, 15 Ocak itibariyle ibadet amaçlı gerçekleştirilen ziyaretlerle turistik ziyaretlerin farklı giriş noktalarından yapılacağını belirtti. Türk vatandaşlarının ziyaretlerinde herhangi bir değişiklik olmayacağının altını çizen Ersoy, yabancı ziyaretçilerin girişlerinin ücretli olacağını duyurdu.

UNESCO Tavsiyeleri ve Yeni Ziyaretçi Yönetimi

Ayasofya Camii'nin ve çevresindeki meydanın UNESCO kalıcı miras listesinde yer aldığını belirten Bakan Ersoy, "Unesco’nun da tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024'ten itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz. Ziyaretçi yönetim politikasının faydaları nedir? Uygulamayla birlikte ziyaret kalitesi ve güvenliği artmış olacak. Yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Normal ibadet amacıyla camiyi ziyaret edenlerin durumunda herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak yabancı ülke vatandaşlarının turistik ve kültürel amaçlı ziyaretlerinin giriş kapısı değişiyor." dedi.

2023/06/16/para4-001.jpg

Ücretlendirme Konusunda Bilgilendirme

Dünya genelinde birçok ikonik ibadet alanında turistik ziyaretlerden ücret alındığını hatırlatan Bakan Ersoy, "Yabancı ülke vatandaşlarının turistik amaçlı ziyaretleri 15 Ocak itibariyle ücretli olacak. Türk vatandaşlarının ibadet amaçlı ziyaretleri eskiden olduğu gibi bugün de ücretsiz olacak." dedi. Ücretlendirme konusundaki detayları ise henüz belirlemediklerini belirten Ersoy, "15 Ocak'a kadar bu konuda netleştirmiş olacağız; bu zaten bizim önceliğimiz değil." şeklinde konuştu.