Antalya'da ki Tarihi Zirve Sona Erdi İlk Açıklama Geldi

Rusya-Ukrayna savaşının Antalya'daki tarihi zirve sona erdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Ben buraya insani bir amaçla geldim. Ateşkes konusunda ilerleme gösteremedik" ifadesini kullandı.

Antalya'da ki Tarihi Zirve Sona Erdi İlk Açıklama Geldi

Rusya-Ukrayna Savaşının ele alındığı kritik Antalya zirvesi sona erdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba canlı yayında açıklama yaptı.

Ateşkes konusunda anlaşmaya varılamadığını aktaran Kuleba, "24 saatlik bir ateşkes konusunu ele aldık. Ateşkes istedik. Bu konuda bir ilerleme kaydetmedik . Öyle gözüküyor ki bu konunun Rus tarafından netleştirilmesi için diğer karar alıcıların devreye girmesi gerek. Ben yine bu şekilde görüşme için hazır olacağım, eğer bir ilerleme kaydedebilirsek. Ben iki dışişleri bakanı bir araya gelince, tanımı gereği barış ve güvenlik konularını ele almaları gerekiyor. Bu formatta yeni görüşmeleri yapabiliriz. Topraklarımızın Rusya'nın işgalinden kurtarılması için çabalarıma devam edeceğim. Çavuşoğlu bizim için çok önemli bir arabuluculuk yaptı. Benim görevim insani koridor oluşturmaktı. Biz şu an savaşı durduramayız çünkü Ukrayna bu saldırıyı yapmadı. Biz şu an savunuyoruz." dedi.

Lavrov’da Açıklamalarda Bulundu

Görüşmeyle ilgili Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, "Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun başka bir yere sapmamasını istiyoruz. Bugünkü görüşmelerin sonucunda şu anlaşıldı. Müzakerelerin yerini alabilecek hiçbir şey yok." 

Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz.

''Ukrayna krizinin çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.''

Türk arkadaşlarımızın insiyatifiyle insani konuları ele aldık. Sivillerin zarar görmemesi için ne tür tedbirler almamaz gerekitiğini konuştuk. Siviller kalkan olarak kullanılıyor. Rusya tarafının insani koridor açılması önerisini tekrarladık. Güzergahlar durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor. En güvenli güzergahları seçiyoruz. Son müzakerelerde Rus tarafı kendi münazaralarını ayrıntılı bir şekilde sundu. Tüm tarafların, AB’nin görüşlerinin de ele alınarak Ukrayna krizinin çözüme kavuşturulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.