ABD ve İngiltere'den İdlip Operasyonu Açıklaması: Türkiye'nin Yanındayız

Önceki gün İdlip 'te geçrekleşen ve 8 askerimizin şehit olduğu olayla ilgili İngiltere ve ABD 'den Türkiye 'ye destek açıklaması geldi.

ABD ve İngiltere'den İdlip Operasyonu Açıklaması: Türkiye'nin Yanındayız

ABD : Türkiye 'nin yanındayız.

İdlip'te önceki gün rejimin saldırısı sonucu 8 şehit verdik. Türkiye 'yi yasa boğan şehit haberi sonrası karşılık verildi ve Hulusi Akar, 76 rejim askerinin etkisiz hale getirildiğini söyledi. 

Olay sonrası ABD 'den ilk açıklama geldi. 

TAZİYE MESAJI

ABD, İdlip 'te şehit olan askerlerimiz için taziye mesajı yayımladı ve Türkiye 'nin saldırıya verdiği meşru karşılığı desteklediklerini bildirdi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus yaptığı açıklamada, "ABD, Esad rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah'ın İdlib halkına yönelik sürekli, yersiz ve acımasız saldırılarını kınıyor." dedi.

"İdlib'de koordinasyon ve gerginliğin azaltılması için bulunan" Türk askerinin de saldırı sonucu hayatını kaybettiğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu tür eylemlerin karşısında NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanında duruyoruz ve hayatını kaybeden (askerler) için Türk hükümetine taziyelerimizi gönderiyoruz. Türkiye'nin meşru kendini savunma eylemlerini tamamıyla destekliyoruz. Bu konu hakkında Türk hükümeti ile görüş alışverişinde bulunuyoruz."

Ateşkes çağrısı yapan ABD, Rusya, İran, Hizbullah ve Esed rejiminin "istikrar bozucu" eylemlerinin Suriye'de ateşkesin oluşturulması ve Suriye'nin kuzeyinde yerinden edilen yüz binlerce Suriyelinin güvenli bir şekilde geri dönüşünü engellediğini söyledi. Açıklamada, "Acil bir ateşkes" ve insani yardım kuruluşlarına ihtiyaç sahiplerine ulaşması için tam erişim verilmesi çağrısına da yer verildi. 

Esad rejiminin uluslararası topluma yeniden entegrasyonunun engelleneceğini söyleyen ABD, "ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, 2254 sayılı kararının tüm ülkede İdlib de dahil olmak üzere ateşkesin sağlanması dahil, tüm gerekliliklerini yerine getirene kadar Esad rejiminin uluslararası topluma yeniden entegrasyonunu engellemek için ABD elinden geleni yapacaktır." dedi.

İngiltere’nin Orta Doğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Andrew Murrison, Twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı kınamış ve "Esed rejimin İdlib’deki saldırılarını ve Suriyeli siviller ile Türk askerlerinin kabul edilemez can kayıplarını kınıyorum." ifadelerini kullandı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA