ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'dan Çarpıcı Açıklama: Gemilere Yönelik Saldırılar İran'ın İzini Taşıyor!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Yemenli Husilerin son bir ay içinde Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılarının İran destekli olduğunu açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'dan Çarpıcı Açıklama: Gemilere Yönelik Saldırılar İran'ın İzini Taşıyor!

Husilerin İran Desteğiyle Gerçekleştirdiği Saldırılar

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısında, Kızıldeniz’de meydana gelen ticari gemilere yapılan saldırılara vurgu yaptı. Sullivan, saldırıların Yemenli Husiler tarafından icra edildiğini belirtirken, bu saldırıların İran tarafından desteklendiğine dair güçlü kanıtlar olduğunu ifade etti. “Son birkaç hafta içinde Güney Kızıldeniz’de uluslararası sularda faaliyet gösteren üç farklı ticari gemiye dört saldırı gerçekleşti. Bu üç gemi, 14 farklı ülkeye bağlı olduğu için, durumun ne kadar global ve uluslararası barış ile istikrara yönelik bir tehdit olduğunu gösteriyor. Saldırıların Yemen’deki Husiler tarafından gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, İran'ın tamamen desteklediğine dair elimizde her türlü kanıt var” dedi.

Husilerin Gemilere El Koyma Eylemi

Yemenli Husiler, 19 Kasım’da bir kargo gemisine el koyduklarını açıklamıştı. Gemideki iddialar arasında geminin İsrail’e ait olduğu belirtilmişti. İsrail makamları ise geminin aslında İngiltere’ye ait olduğunu ve Japon bir şirket tarafından işletildiğini duyurmuştu. Ayrıca gemide İsrailli herhangi birinin bulunmadığını belirtmişlerdi.

26 Kasım’da CENTCOM, Aden Körfezi’nde Türk mürettebatın da bulunduğu Liberya bayraklı M/V Central Park adlı ticari geminin yardım çağrısı yaptığını duyurmuştu. Gerçekleştirilen operasyonda 5 silahlı şüphelinin gemiyi ele geçirmeye çalıştığı ve operasyon sırasında Husilerin kontrolündeki bölgeden 2 balistik füze atıldığı belirtilmişti.

Kızıldeniz'deki Son Saldırılar

Son olarak, 3 Aralık’ta Kızıldeniz’de 3 ticari gemiye füze saldırıları düzenlendi ve gemiler hafif hasar aldı. Bu saldırı sırasında ABD'nin USS Carney gemisi, Husilerin kontrol ettiği bölgelerden gelen 3 İHA'yı imha etmişti.