Koronada mutasyon ve tam kapanma açıklaması.
inovac Türkiye Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal, katıldığı canlı yayında koronavirüs pandemisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Batılı ülkelerin neden Sinovac aşısını tercih etmediğinden, koronavirüse karşı yürütülen ilaç çalışmalarına kadar bir çok konuya değinen Ünal, merak edilen cevapları Haber Global ekranlarında verdi.
SİNOVAC İLACI
Koronavirüse karşı kullanılan ilaca değinerek sözlerine başlayan Ünal, "Sağlıkta 2. kalite diye bir kavram yoktur. Sinovac 15-20 yıldır aşıyla uğraşan bir firma. Yıllardır dünyaya aşı yapıp satan bir firma. Daha önceki malzemeleri güvenerek kullanılmış. Herkes bu aşının iyiliği kötülüğünü düşünüyor da sağlık ekibimiz düşünmüyor olur mu? Ben bir huzursuzluk görmüyorum. Bir miktar da haksızlık yapıldığını düşünüyorum ucuzluk kavramıyla birleştirilerek." dedi.
MUTASYON
İngiltere'de koronavirüsün mutasyon geçirdiği haberleri Ünal'a soruldu. Prof. Dr. Ünal, mutasyonun her gün olduğunu söyledi ve "Bu hataları kontrol eden bir sistem vardır. Virüsün hatası onun fonksiyonlarına ne derece etkili ona bakmak lazım. Mutasyon sonucu daha çok bulaşıı hale geldi mi? Ona bakmak gerekiyor. Daha önce de mutasyonlar oldu. İngiltere'de bir mutasyon var ama fonksiyonel bir yansıması olup olmadığı henüz tespit edilmedi." dedi.
Batılı ülkelerin neden sinovac kullanmadığı sorusuna Ünal, "Burada bence siyasi faktörler devreye giriyor. Altyapısı müsait ülkelere yönelmek durumunda kaldılar. Bunu söylemeye yetkili değilim ama Çin, Sinovac aşısını alan 3 ülkeden Brezilya, Türkiye, Endonezya'dan başka ülkeler var." şeklinde yanıt verdi.
KORONA İLACIU ÇALIŞMASI
Prof. Dr. Ünal , koronaya karşı ilaç çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek, "Aşı gibi ilaçta da çalışmalar devam ediyor. İlaçtan da beklentimiz var. Türkiye'nin de katıldığı değişik Faz-3 çalışmalar devam ediyor." dedi.
BURUN SPREYİ
Türkiye'de burun spreyi konusunda çalışma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, "Türkiye'de de böyle çalışmalar var. Burundan sıkıldığı zaman günde 2-3 kere virüsün yapışmasına mani olacak bir malzeme. İnşallah 2021 içinde böyle bir maddenin elimizde olması iyi bir şey." dedi.
TAM KAPANMA GÜNDEME GELEBİLİR
Vaka sayılarının düşmemesi ihtimaline değinen Prof. Dr. SErhat Ünal, "Bilim Kurulu bir bilimsel danışma kurulu. Bu tavsiyelerin hayata geçmesi Sağlık Bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından verilen kararlar. Biz işin tıbbi yönünü düşünerek tavsiyelerde bulunuyoruz. Bakanlığın belli bir planı var bu konuda. Eğer bu etkinlikte bir sorun olur vaka sayısı kontrol altına alınamazsa tam kapanma gündemi bakanlığın masasına gelir." dedi.
Bence siz boş yere bilim kurulusunuz hiç birşeyden anlamayan sadece istediğiniz gibi hareket eden varliklarsiniz bu aşıyı ne diye dayatmaya çalışıyorsunuz virüs le yapamadıklarını aşıyla yapmaya çalışıyor olabilirsiniz galiba çin de hastalık bir anda kesildi Allah Allah neden acaba ve bu yeni olan birşey değil 5 ay önce belki daha fazla sorular sorular aklımda deli sorular????
ingiltere çin kendi aşısını kullanmıyor çok enteresan biz iki ülkenin de aşısı için anlaşma imzaladık almanya aşı bulduğu halde kurallar çok sıkı aile bireylerinin aile üyesi olmayanlarla bir araya gelmesi yasaklandı biz de tüm sülale mahallecek evlerde halay çekiyoruz
öyleyse sayın hocam bizi aşı mı koruyacak maske mi koruyacak sprey mi koruyacak ilaç mı bunların cevabı yok kimi diyecek ilaç korudu kimi diyecek aşı kimi diyecek sprey