Tam Kapanma Gelecek mi? Flaş Son Dakika Açıklaması Geldi

Koronavirüs salgını ile ilgili son dakika açıklaması geldi. novac Türkiye Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal yaptığı son dakika açıklamasında tam kapanma ihtimalini değerlendirdi.

Tam Kapanma Gelecek mi? Flaş Son Dakika Açıklaması Geldi

Koronada mutasyon ve tam kapanma açıklaması.

inovac Türkiye Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal, katıldığı canlı yayında koronavirüs pandemisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Batılı ülkelerin neden Sinovac aşısını tercih etmediğinden, koronavirüse karşı yürütülen ilaç çalışmalarına kadar bir çok konuya değinen Ünal, merak edilen cevapları Haber Global ekranlarında verdi. 

SİNOVAC İLACI

Koronavirüse karşı kullanılan ilaca değinerek sözlerine başlayan Ünal, "Sağlıkta 2. kalite diye bir kavram yoktur. Sinovac 15-20 yıldır aşıyla uğraşan bir firma. Yıllardır dünyaya aşı yapıp satan bir firma. Daha önceki malzemeleri güvenerek kullanılmış. Herkes bu aşının iyiliği kötülüğünü düşünüyor da sağlık ekibimiz düşünmüyor olur mu? Ben bir huzursuzluk görmüyorum. Bir miktar da haksızlık yapıldığını düşünüyorum ucuzluk kavramıyla birleştirilerek." dedi.

MUTASYON

İngiltere'de koronavirüsün mutasyon geçirdiği haberleri Ünal'a soruldu. Prof. Dr. Ünal, mutasyonun her gün olduğunu söyledi ve "Bu hataları kontrol eden bir sistem vardır. Virüsün hatası onun fonksiyonlarına ne derece etkili ona bakmak lazım. Mutasyon sonucu daha çok bulaşıı hale geldi mi? Ona bakmak gerekiyor. Daha önce de mutasyonlar oldu. İngiltere'de bir mutasyon var ama fonksiyonel bir yansıması olup olmadığı henüz tespit edilmedi." dedi. 

BATI NEDEN SİNOVAC KULLANMIYOR?

Batılı ülkelerin neden sinovac kullanmadığı sorusuna Ünal, "Burada bence siyasi faktörler devreye giriyor. Altyapısı müsait ülkelere yönelmek durumunda kaldılar. Bunu söylemeye yetkili değilim ama Çin, Sinovac aşısını alan 3 ülkeden Brezilya, Türkiye, Endonezya'dan başka ülkeler var." şeklinde yanıt verdi.

KORONA İLACIU ÇALIŞMASI

Prof. Dr. Ünal , koronaya karşı ilaç çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek, "Aşı gibi ilaçta da çalışmalar devam ediyor. İlaçtan da beklentimiz var. Türkiye'nin de katıldığı değişik Faz-3 çalışmalar devam ediyor." dedi. 

BURUN SPREYİ

Türkiye'de burun spreyi konusunda çalışma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, "Türkiye'de de böyle çalışmalar var. Burundan sıkıldığı zaman günde 2-3 kere virüsün yapışmasına mani olacak bir malzeme. İnşallah 2021 içinde böyle bir maddenin elimizde olması iyi bir şey." dedi.

TAM KAPANMA GÜNDEME GELEBİLİR

Vaka sayılarının düşmemesi ihtimaline değinen Prof. Dr. SErhat Ünal, "Bilim Kurulu bir bilimsel danışma kurulu. Bu tavsiyelerin hayata geçmesi Sağlık Bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından verilen kararlar. Biz işin tıbbi yönünü düşünerek tavsiyelerde bulunuyoruz. Bakanlığın belli bir planı var bu konuda. Eğer bu etkinlikte bir sorun olur vaka sayısı kontrol altına alınamazsa tam kapanma gündemi bakanlığın masasına gelir." dedi.