Sokağa Çıkma Yasağı İçin Kritik Saat

Son dakika haberi: Sokağa çıkma yasağı konusunda son dakika açıklamaları geldi. Bugün düzenlenecek Bakanlar Kurulu 'nda sokağa çıkma yasağı konusunda yeni kararlar alınacağı bildirildi.

Sokağa Çıkma Yasağı İçin Kritik Saat

Yeni sokağa çıkma yasağı için kritik saat.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü sokağa çıkma yasağı ilan edildi.  Cuma akşam ilan edilen sokağa çıkma yasağı , PAzar gece yarısında sona erdi ve vatandaşlar bugün sokaklara çıkmaya başladı. Dükkan ve marketlerde,, gece yarısı ve sabah saatlerinde  yoğunluk olduğu yine gözlemlendi. Birçok yerde vatandaşların yine sosyal mesafeye uymadığı görüldü.

Bu görüntüler ve Covid-19 'un yayılma tehlikesi göz önüne alındığınarak bugün yeni tedbirlerin gündeme geleceği bildirildi. 

BAKANLAR KURULU VAR

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı kabinesi toplanacak.  Toplantı 15.00 'da başlayacak. 19.00 civarında sona ermesi beklenen toplantının ardından açıklama gelecek. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI MASADA

Bugün düzenlenecek Bakanlar Kurulu toplantısında ise iki önemli gündem maddesi var. İlki askerlik ikincisi sokağa çıkma yasağı. Askerlik erteleme detayları için Tıklayın.

Sokağa çıkma yasağı bugün Bakanlar Kurulu toplantısının ilk gündem maddesi olacak. Masada sokağa çıkma yasağının hafta sonları devam etmesi, haftada 3 gün sokağa çıkma yasağı olması ya da sadece bazı illerde sokağa çıkma yasağının devam etmesi görüşülecek.

Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, 2 günlük sokağa çıkma yasağına dair,  "Bu tür şeylerin tabii hemen ertesi gün etkilerini görmeyebilirsiniz, görmeyeceksiniz de zaten. Bunların, yaptığınız uygulamaların etkilerini 10 gün sonra ancak görebiliyorsunuz. Çünkü mikroorganizmanın kuluçka süresiyle, ortaya çıkış süresiyle alakalı. Ortalama 5-6 günde zaten hastalığın kuluçka süresi ortaya çıkıyor; ama 14 güne kadar da uzayabiliyor bu süre" dedi.

 Tezer, "'2 gün evde kaldık' rehavetine kapılmamamız gerekiyor. Bütün uygulamaları sanki sokağa çıkma yasağı varmış gibi devam ettirmemiz gerekiyor ki, bu durumdan rahatlayalım. Çünkü bugün yaptığımız uygulamanın tesirini biz 10 gün sonra görüyoruz. Eğer ki rahat etmek istiyorsak, önümüzdeki günleri daha rahat geçirmek istiyorsak, hastanelerimizin yığılmaması, sağlık personelinin rahatlaması gibi isteğimiz varsa yapacağımız iş belli; evde duracağız, temaslardan kaçınacağız" dedi.

20 YAŞ ALTI VE 65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruplar için sokağa çıkma yasağının devam ettiğini söyleyen Tezer, "Dünyadaki gözlemlerinize baktığınız zaman havaların ısınmasıyla birlikte aslında çok fazla vakaların azalmadığını görebiliyorsunuz. 'Havaların ısınmasıyla birlikte vakalar azalacak' diye bir beklenti içerisine girmek doğru değil. Yeni bir virüs bu. O yüzden yine önlemlerimize devam etmemiz gerekiyor. Ama havaların ısınmasıyla birlikte, evlerinin havalandırılması, temasların daha az olacağını düşündüğünüz zaman vaka sayılarının daha az olabileceğini söyleyebilirsiniz. Ama bunu görmeden ve sıkı kurallara uymadan görmek mümkün değil." dedi.

YENİ YASAK GELİR Mİ?

Tezer, sokağa çıkma yasağının yeniden gelip gelmeyeceği konusunda, "Sağlık Bakanlığı değerlendiriyor, ona göre de çıkarımlar yapıyor. Bundan sonra da elbette ki vaka artış hızına göre gerekli değerlendirmeler ve uygulamalar yapılacaktır. Ocak ayının başından beri çalışıyoruz; neler olabilir, neler olmayabilir, hepsini masaya yatırıyoruz. Bu değerlendirmeleri, projeksiyonları Sağlık Bakanlığı'na sunuyoruz. Biz sonuçta tavsiye edici bir Bilim Kuruluyuz. Bundan sonra ne olacak? Hiç kimse bunun cevabını veremez. Bugün bile önemli. Çünkü vaka ne olacak? Dün iyiydi; ama bugün artışa geçebilir, yarın artışa geçebilir, belki başka bir uygulama gerekebilir. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Yani önümüzde neler olacak. Uygulamaya aldığımız yasaklar, uygulamalar nasıl bir sonuç verecek?"  dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA