Koronavirüs Sıcakta Ölüyor mu? Araştırmada Tedirgin Eden Sonuçlar

Koronavirüs yaz aylarında bitecek mi sorusunun cevabı en merak edilen konular arasındaydı. Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde Gelişen Viral Hastalıklar Birimi, bu konuda çalışma yaptı ve virüsün sıcakta ölmediğini tespit etti.

Koronavirüs Sıcakta Ölüyor mu? Araştırmada Tedirgin Eden Sonuçlar

Coronavirüs ile ilgili son dakika açıklaması.

Korona yaz aylarında azalacak açıklamaları sonrası araştırmalar yapıldı. Yapılan araştırmalar, koronavirüsün socakta kalabildiği bildirildi. Fransa'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde Gelişen Viral Hastalıklar Birimi'nden Boris Pastorino liderliğindeki ekip dikkat çeken bir  çalışma yaptı.

Korona virüsü etkisiz hale getirmek için hangi ısıtma ve kimyasal gereksinimler üzerinde çalışmalar yürüten ekip, virüsün SARS-CoV-2 ile düzenli olarak temas halinde olan laboratuvar çalışanlarına maruz kaldığı riski araştırıyorlardı.

60 DERECEDE YAŞIYOR

Virüs üzerinde araştırmalarını yapan bu ekip,  COVID-19'a neden olan bazı Sars-CoV-2 'leri, bir saat boyunca 60 santigrat derece (140 Fahrenheit) sıcaklıkta gözlemledi. Gözlem sonucu virüsün hayatta kaldığı görüldü. 

KAÇ DERECEDE ÖLDÜ

Virüsün 60 derecede hayatta kaldığını tespit eden araştırmacılar, laboratuvar ortamında virüsü öldürmek için ekip 15 dakika boyunca 92 santigrat dereceye (197 Fahrenheit) ısıtmak zorunda kaldı. 

Çalışmada, Afrika yeşil maymun böbrek hücrelerine virüs bulaştı. Araştırmacılar daha sonra iki farklı koşul kümesi oluşturdular: "temiz", laboratuvar koşullarını temsil eden ve "kirli", daha çok gerçek hayattaki örneklerin alındığı koşullara benzer. Ekip daha sonra virüsü öldürmek için farklı prosedürler kullanarak 10 farklı deney yaptı. Bunlar ısıtma ve kimyasal yöntemleri içeriyordu.

Isı testlerinde, sadece virüs 15 dakika boyunca 92 santigrat dereceye maruz kaldığında tamamen inaktive edildi. Diğer iki ısı koşulu, 60 dakika boyunca 60 santigrat derece ve 30 dakika boyunca 56 santigrat derece, "enfektivitede net bir düşüş" ile sonuçlandı, ancak daha yüksek viral yükleri aktif olan bazı örnekler vardı. "Bu sonuçlar SARS-CoV ve MERS-CoV ile ilgili daha önceki çalışmalarla tutarlıydı."

İngiltere Kent Üniversitesi Viroloji Kıdemli Öğretim Üyesi Jeremy Rossman, araştırmaya dahil olmayan bulguların laboratuvar çalışanları için önemli etkileri olduğunu ve SARS-CoV-2 üzerinde araştırma yapan ve teşhis yapan kişiler için rehberlik sağlayabileceğini söyledi. .

"Sonuçlar akran incelemeye bekletmeye yaparsanız, kağıt laboratuar işçi için SARS-CoV-2 numunelerinin ele üzerinde yararlı rehberlik sağlar" diye anlattı Newsweek . "Düşük seviyeli virüslerde - çoğu hafif insan vakasında olduğu gibi - birçok teşhis laboratuarında kullanılan 56 derece Santigrat ısı inaktivasyonunun yeterli olduğu gösterilmiştir; ancak, balgam gibi potansiyel olarak çok yüksek seviyelerde virüs içeren numuneler için kritik vakalardan örnekler — sonuçları, tam virüs inaktivasyonu için 92 santigrat derece daha yüksek bir ısının gerekli olduğunu göstermektedir. "