DSÖ'den Açıklama: Korona Aşısının Bulunma Tarihi Açıklandı

Son dakika haberi: Korona aşısı ile ilgili DSÖ 'den moral bozan açıklama geldi. Yapılan açıklamada corona aşısının 2021 yaz aylarında ancak hazır olabileceğine yer verildi.

DSÖ'den Açıklama: Korona Aşısının Bulunma Tarihi Açıklandı

DSÖ korona aşısı için tarih verdi.

2019 yılının Aralık ayında Çin 'de başlayan ve kısa süre içinde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs içi naşı çalışmaları devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında uzmanlar corona aşısı için çalışmalarına hız verirken DSÖ 'den dikkat çeken bir son dakika açıklaması geldi. 

İLK TEDARİK ANLAŞMASI İMZALANDI

Edinilen bilgilere göre Almanya 'nın Mains kentinde merkezi bulunan Biontech adlı firma, geliştirilme aşamasında olan corona aşısı için ilk tedarik anlaşmasına imza attı.

İLK OLARAK İNGİLTERE'YE

İmzalanan tedarik sözleşmesine göre aşının onay alması sonrası "BNT 162"den 30 milyon dozun İngiltere'ye gönderilmesi kararlaştırıldı. 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan tedarik anlaşmalarının başka ülkelerle de yapılabilmesi için çeşitli hükümetlerle görüşmelerin "ileri seviyede" devam ettirildiğini söyleyen şirket, görüşmelerin sürdüğünü aktardı. 

İLK BULGULAR CESARET VERİCİ

Biontech ve Pfizer adlı firmalar tarafından geliştirilen aşı adayları üzerindeki çalışmaların da ilk bulguları yayımlandı. Yayımlanan ilk bulguların "cesaret verici" olduğuna yer verilirken  18 ila 55 yaşları arasında 45 sağlıklı insan üzerinde yapılan deneylerde kişilerin Kovid-19'a karşı antikor ürettiği tespit edildi.

Antikorların koronavirüse karşı koruma sağlayıp sağlamadığı ya da ne ölçüde sağladığı ise henüz kesin olarak bilinmiyor. Bunun için 30 bin kişi üzerinde ayrı araştırmalar yürütülüyor.

DSÖ: EN İYİ İHTİMALLE 2021 YAZ AYINDA

DSÖ ise bir son dakika açıklaamsı yaptı. Dünya Sağlık Örgütü  Baş Araştırmacısı ve Kamu Sağlığı Birimi Başkanı Soumya Swaminathan, aşı ile ilgili yaptığı açıklamada, aşının kitlesel kullanımının en iyi ihtimalle 2021 yılı yaz aylarını bulabileceği ve pandemiyi bitirebilmek için aşının koruma oranının yüzde 70'in altında olmaması gerektiğini kaydetti. Swaminathan, aşı çalışmaları ve bağışıklık gibi konularda Alman Haber Ajansı'nın (dpa) sorularına şu yanıtları verdi:

"Sizce aşı ne zaman kullanıma hazır olacak?" sorusuna Swaminathan şu şekilde yanıt verdi:

"Swaminathan: Şu an 20'yi aşkın aşı adayı üzerine klinik araştırmalar yürütülüyor. Bu nedenle aralarından birkaçının işe yarayacağı konusunda umutluyuz. Hepsinin fiyaskoyla sonuçlanması büyük şanssızlık olur. Sonuçları 2021 başında almamız mümkün. Ardından aşının tamamlanması ve seri üretime geçilmesi gerekiyor. Pratik düşünecek olursak kitlesel olarak kullanılabilecek bir aşı 2021 ortasını bulacaktır. Önceden kestirmek zor. Ama bir aşı adayının başarı şansını yüzde 10 olarak düşünürsek bu, bir ya da iki adayın, hatta belki daha fazlasının başarılı olabileceği anlamına gelir."

ŞUAN İYİ GİDEN AŞI ÇALIŞMALARI VAR. HANGİSİNİN ŞANSI YÜKSEK?

Bu soruya ise DSÖ yetkilisi şu şekilde yanıt verdi:

"Aşı adaylarının hangisinin başarılı olabileceğini önceden söyleyemeyiz. Başarı şansı, aşı adayının mümkün olduğunca fazla kişi üzerinde denenmesine bağlı. İlgi yoğun, büyük yatırımlar yapılıyor. Ama bizim belli kriterlerimiz var. Aşının, aşılanan insanların yüzde 20'sini, ya da yüzde 30'unu koruması yeterli değil. Salgın bu şekilde sona erdirilemez. Yaklaşık yüzde 70'lik koruma sağlayan ve güvenli bir aşıya ihtiyacımız var."

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA