1918'deki Pandemide 75 Milyondan Fazla İnsan Hayatını Kaybetmişti! İşte Tarihin En Büyük Salgınları

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa süre sonra dünya genelinde 10 bin kişinin hayatını kaybetmesine çeyrek milyon insanın ise hastalığa yakalanmasına sebep olan koronavirüs kısa süre önce DSÖ tarafından pandemi ilan edilmişti.   Peki son 100 yılda dünyada görülen en büyük salgınlar hangileriydi? İspanyol gribinde kaç insan öldü, SARS ve MERS'te kaç insan öldü? işt detaylar...

1918'deki Pandemide 75 Milyondan Fazla İnsan Hayatını Kaybetmişti! İşte Tarihin En Büyük Salgınları

Dünya çapında yayılan salgınlardan en büyüğü olarak görülen salgın 1918 yılındaki Grip pandemisi olarak öne çıkıyor. Dünyada İspanyol gribi olarak da adlandırılan pandemi, 1918 ile 1920 yılları arasında 75 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

İspanyol gribi olarak adlandırılan salgın daha çok gençleri etkilemiş , özellikle Dünya savaşının sonlarına denk gelmesi nedeniyle gribin çıkış nedeni üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen öğrenilememişti. İspanyol nezlesi olarak da isimlendirilen salgın ilk olarak 11 Mart 1918 yılında ABD'de New Mexico eyaletinde tespit edilmişti.

1918 Eylül-Kasım aylarında pik yapan salgın Osmanlı toprakları dahil tüm topraklarda görülmüş, o zamanki Hindistan nüfusunun yüzde 5'i (17 milyon insan) ispanyol gribinde hayatını kaybetmişti. Amerika Birleşik Devletleri'nde nüfusun yaklaşık %28'i hastalığa yakalanmış 500 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. İspanya kralı XII. Alfonso, Max Weber, Ressam Gustav Klimt, Sophie Halberstadt Freud gibi dönemin ünlü isimleri ispanyol gribi nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Asya Gribi

Dünya çapındaki influenza salgınlarından bir diğeri ise Asya gribi olarak adlandırılan salgın idi. Asya gribi 1957 ile 1958 yılları arasında 2 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olmuş, bu salgından 11 yıol sonra Hong Kong gribi olarak adlandırılan salgında dünya genelinde 1 milyon insan hayatını kaybetmişti.  

HİV-AİDS Pandemisi Kongo Havzasında ilk kez görülen ve günümüze kadar devam eden pandemilerden bir diğeri ise HİV AİDS pandemisi, 1960 yılında ilk kez tespit edilen pandemi 30 milyon insanın zaman içerisinde yaşamını kaybetmesine neden olmuştu. Fakat artan teknoloji ve sağlık imkanları nedeniyle günümüzde AİDS'e bağlı ölüm oranlarında geçmişe nazaran yüzde 40 oranında azalma görüldü.

Yeni tip koronavirüsün atası olarak görülen ve SARS olarak adlandırılan salgın 2002-2003 yılları arasında Asya ve Kanada'da 775 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuş, MERS 'te yine bir koronavirüs vakası olarak kayıtlara 2012 yılında geçmiş, 449 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Bu salgından 3 sene önce yani 2009 yılında Dünya çapındaki 2019 grip pandemisinde 14 bin insan hayatını kaybetmişti.

Çin'in Wuhan kentinde görülen ve günümüze kadar 10 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs pandemisinin ise alınan tüm önlemlere rağmen dünya genelinde kaç ölümü beraberinde getireceği bilinmiyor.