Türkiye'nin ilk uçak fabrikası küllerinden doğuyor! TOMTAŞ yeniden faaliyete başlıyor!

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası olan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, 95 yıl sonra uçak ve helikopter parçaları üretmek için 205 milyon liralık yatırımla Kayseri'de yeniden faaliyete başlayacak.

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası küllerinden doğuyor! TOMTAŞ yeniden faaliyete başlıyor!

İlk uçak fabrikamız olan TOMTAŞ Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı üzerine Alman Junkers firması ile ortaklaşa olarak 15 Ağustos 1925 yılında Kayseri'de Tayyare, Otomobil ve Motor Anonim Şirketi (TOMTAŞ) kuruldu.

Tayyare, Otomobil ve Motor Anonim Şirketi'nin (TOMTAŞ) resmi açılışı 1926'da yapıldı. Fabrikanın teçhizatları ve personelinin bir kısmı Almanya'dan getirildi.

Ortaklık uzun süre devam etmedi

Fabrikada çalışan Alman ve Türk personelleri arasındaki ücret farkı ve Alman firmanın anlaşma gereği yapması gerekenleri yapmaması gibi sorunlardan dolayı ortaklık kısa süre sürdü ve 1928 yılında sonlandı.

Alman firmanın hisselerini Türk Teyyare Cemiyetine devretmesinden sonra, TOMTAŞ Kayseri Uçak Fabrikası adı altında 1931 yılında yeniden faaliyete geçti. Fabrika çeşitli değişimlere uğradıktan sonra bugünkü Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına dönüştü.

tomtas.jpg

205 Milyon Liralık Yatırım

95 sene sonra, ASFAT Erciyes Teknopark, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ile TOMTAŞ Yatırım Ortaklığı tarafından tekrar kurulan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, uçak gövdesi, kapıları, kanatları, kumanda yüzeyleri, iniş takımları gibi ana montaj parçaları, pervaneler, helikopter rotorları ve motor parçaları üretilecek. Kurulacak tesisin yıllık 420 bin kilogram üretim kapasitesi var. 205 milyon liralık yatırım yapılacak.

TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ faaliyete geçtiğinde 50 kişinin çalışması bekleniyor. Tesisle ilgili çalışmalar sürerken istihdam edilecek kadroların oluşturulması için de çalışmalara devam ediliyor. Bu kapsamda CMM kalite kontrol uzmanı, CNC operatörü, üretim müdürü, cad-cam mühendisi ve kalite müdürü pozisyonları için işe alım süreçleri devam ediyor.